Aniti Mančić uručena nagrada "Žanka Stokić"

Glumačka nagrada "Žanka Stokić" uručena je danas ovogodišnjoj dobitnici Aniti Mančić na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 29.03.2015.

10:30

Default images
Anita Manèiæ u predstavi Tako je moralo biti (Foto: Nenad Petroviæ / JDP)

Zahvaljujući se na priznanju ona je istakla da je "pozorišna umetnost specifična i da ima svoj smisao samo dok u njoj učestvuju umetnik i publika u trenutku stvaranja". "Ali, ona ostaje zapisana i ostavlja svoj trag za sva vremena - u vama, vi ste čuvari te umetnosti, vi i pozorišni umetnici čija imena slavimo", poručila je dobitnica mnogobrojnoj publici.

Ona je dodala da je na vest o nagradi bila zatečena, jer "čovek o sebi u takvim momentima misli da je suviše mlad za tako velika priznanja". "Međutim, možda je baš ovo pravo vreme, jer ova nagrada osim časti i radosti nosi i veliku odgovornost. Zato je možda najbolje dobijati ovakve nagrade na vrhuncu umetničke snage, onda kada tu čast i odgovornost možeš i da opravdaš".

"Ni jedno hvala u ovom času ne bi bilo dovoljno. Činjenica da sam postala jedna od Žankinih glumica potvrđuje da ni moj trenutak u ovom vremenu nije uzaludan", izjavila je Anita Mančić. Ona je danas primila Plaketu koju daruje Narodno pozorište (rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića), statuetu Žanke Stokić, dar Grada Požarevca (rad akademskog umetnika Dragiše Miloševića) i novčani iznos koji poklanjaju "Večernje novosti".

Priznanje ustanovljeno u znak sećanja na jednu od najznačajnijih srpskih glumica prve polovine 20. veka Žanku Stokić, na inicijativu Mire Stupice, dodeljuju Kompanija "Novosti", Narodno pozorište i Grad Požarevac od 2003. godine glumici čija je "ličnost obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza".

U konkurenciji je ove godine bilo deset glumica. Jednoglasnu odluku doneo je žiri u sastavu: Mira Banjac, prošlogodišnji laureat, Mira Stupica, počasni doživotni član, v.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić, generalni direktor i glavni urednik "Novosti" Ratko Dmitrović i upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Milosavljević.

Anita Mančić je igrala na scenama brojnih beogradskih pozorišta, a ostvarila je i više zapaženih filmskih i televizijskih uloga.

Čak četiri puta je dobila Sterijinu nagradu. Ovo priznanje do sada su dobile Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Ružica Sokić, Jelisaveta Sablić, Gordana Đurđević Dimić, Dara Džokić, Mirjana Karanović, Ljiljana Blagojević, Ljiljana Stjepanović i Mira Banjac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: