Danas je Svetski dan pozorišta

Svetski dan pozorišta beogradska pozorišta danas će obeležiti tradicionalnim čitanjem međunarodne poruke pre početka večernjih predstava i različitim manifestacijama.

Izvor: Tanjug

Petak, 27.03.2015.

13:00

Default images
Narodno pozorište, amfiteatar (Foto: Tanjug)

Ove godine poruku je napisao poljski pozorišni i operski reditelj Kšištof Varlikovsk,i koji je poručio da "pozorišne pregaoce najlakše pronalazimo van pozorišta".

"To su obično oni koji pozoršte ne koriste kao mašinu za reprodukovanje klišea i konvencija. Oni pronalaze pulsirajuće izvore i žive tokove reka koji prividno zaobilaze pozorišne dvorane gde se svakodnevno okupljaju legije ljudi u nastojanjima da podražavaju nekakve svetove. Imitiramo, umesto da stvaramo vlastite svetove koji treba da su fokusirani, čak i da zavise od debate sa publikom i njenih reakcija, ti svetovi protiču skriveni, a pozorište jedino ima moć da ih otkrije", poručio je Varlikovski.

Atelje 212, povodom Svetskog dana pozorišta, organizovao je promotivnu (vikend) prodaju karata, popuste i iznenađenja, 27. i 28. marta (od 10h do 15h).

Povodom Dana pozorišta, na sceni Petar Kralj Ateljea 212 biće predstavljena i serija poštanskih maraka sa znamenitim srpskim rediteljima.

Na osam maraka nominalne vrednosti po 23 dinara prikazani su portreti Jovana Ristića Rice, Radivoja Lole Đukića, Miroslava Belovića, Aleksandra Đorđevića, Ognjenke Milićević, Slavoljuba Stefanovića Ravasija, Save Mrmka i Ljubomira Mucija Draškića.

Kako je saopšteno iz Ateljea 212, predstavljanje maraka biće propraćeno prigodnim programom, uz učešće glumaca Rade Đuričin, Branke Petrić, Svetlane Bojković, Gorice Popović, Miše Janketića, Voje Brajovića, Milana Cacija Mihajlovića, Baneta Zeremskog i Saše Gruden.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu pre početka predstave ''Nije smrt biciklo'' glumac Branislav Lečić će pročitati tradicionalnu međunarodnu poruku.

Teatar 78 po četvrti put će održati kulturnu manifestaciju ''Bolje art nego škart'', koja će ove godine trajati dva dana i obuhvatiće dramski, likovni i muzički program.

U Kući kralja Petra Svetski dan pozorišta biće obeležen izvođenjem predstave "Bajkoholik" po tekstu Milene Đorđević a u režiji Milana Kovačevića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: