No Borders Orchestra objavio debi album

Simfonijski orkestar No Borders Orchestra je objavio debi album pod nazivom "The Opening" za Universal Music Austria/Deutsche Grammophon.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.03.2015.

14:35

Default images

No Borders Orchestra (NBO) je simfonijski orkestar sastavljen od izvanrednih profesionalnih muzičara iz svake od država i većih etničkih i verskih grupa unutar cele bivše Jugoslavije, čiji je osnivač Premil Petrović, umetnički direktor i dirigent.

NBO je nastao iz želje da se stvori regionalni, izvangranični simfonijski orkestar Zapadnog Balkana, koji će ujedno ponuditi najviše standarde umetničkog kvaliteta, ali i pozvati na novi oblik komunikacije.

Pored toga što predstavlja svojevrsnu tačku spajanja najboljih muzičara sa Zapadnog Balkana, NBO je istovremeno i nevladina organizacija koja osnažuje građanstvo kroz politički i društveno angažovane umetničke i kulturne projekte. NBO funkcioniše kao platforma za promenu i prevazilaženje nacionalizma, rasizma, ksenofobije, homofobije i krvavog nasleđa prošlosti u regionu Zapadnog Balkana.

NBO projekat počiva na dva glavna temelja: muzici i društvu. Svaki NBO nastup uspešno balansira muzičku izuzetnost i sveobuhvatno podizanje društvene svesti.

Uspešne prve godine postojanja NBO prožete su nizom koncerata na vodećim festivalima u regiji kao što su Ljubljanski festival u Sloveniji, Kotor Art u Crnoj Gori i BEMUS festival u Beogradu, gde je orkestar nastupao uz prisustvo publike na sceni, brišući na taj način tradicionalne granice između umetnika i posmatrača.

Svoj prvi nastup van granica Balkana NBO je imao u prostoru Radialsystem u Berlinu, oktobra 2013, a potom i na turnejama u sezoni 2014/15 sa produkcijom Verdijeve opere "Macbeth" u novom aranžmanu Fabricija Kasola (Fabrizio Cassol), a u režiji renomiranog južnoafričkog pozorišnog reditelja Breta Bejlija (Brett Bailey). NBO je izazvao veliko oduševljenje i dobio odlične kritike za izvođenje ovog komada u Wiener Festwochen u Beču, Kunstenfestivaldesarts u Briselu, Festival d`Automne u Parizu, Operadagen u Roterdamu, Theaterformen u Braunšvajgu i Barbican Centre u Londonu.

Tokom letnje regionalne turneje 2013. godine, orkestru se na sceni pridružio i renomirani gitarista Miloš Karadaglić kao solista u Rodrigovom koncertu za gitaru “Concierto de Aranjuez”. Ovaj nagrađivani Deutsche Grammophon/Mercury Classics izvođač, poreklom iz Crne Gore se pridružio orkestru na koncertima u Kotoru, Herceg Novom i Ljubljani. Pored Miloša, NBO je tokom svoje prve dve godine nastupao i sa proslavljenim gitaristom Edinom Karamazovim u Beogradu i Novom Sadu, kao i sa nemačkim pijanistom Hinrichom Alpersom na beogradskom BEMUS festivalu.

Prvo izdanje, koje i samim naslovom "The Opening" opisuje beskompromisno svež i inovativan pristup i prenosi sirovu energiju ove grupe mladih, slobodoumnih i vanredno talentovanih muzičara, dok pored tradicionalnih komada Sergeja Prokofjeva, Riharda Vagnera i Zoltana Kodalja, izvode i modernu kompoziciju "Konji Svetog Marka" proslavljene srpske kompozitorke Isidore Žebeljan.

"The Opening" je snimljen u Slovenačkoj filharmoniji u Ljubljani gde je NBO nastupao kao jedan od vodećih izvođača Ljubljanskog festivala. Debitantski album "The Opening" objavljen je za Universal Music Austria/Deutsche Grammophon 24. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: