Album grupe Radiohead u Kongresnoj biblioteci

Kultni album britanske grupe Radiohead “OK Computer” postaće deo audio ponude nacionalne američke biblioteke, saopšteno je iz te ustanove.

Izvor: NME

Četvrtak, 26.03.2015.

11:21

Default images

Američka Kongresna biblioteka svake godine u svoju audio ponudu uvrsti nekoliko albuma koji su “kulturno, istorijsko i estetski značajni”. Pored kvaliteta, albumi moraju da budu stari najmanje 10 godina.

Ploča “OK Computer” je objavljena 1997. i odavno se nalazi na listama mnogih relevantnih muzičkih časopisa kao jedno od najvažnijih izdanja s kraja prošlog veka. Ta ploča predstavlja i svojevrstan kreativni zaokret u radu grupe Radiohead, koja je pre toga važila za bend koji svira gitarsku muziku.

Oni su na “OK Computer” uveli elektroniku, ali i druge muzičke žanrove. Ovaj album je pomirio najrazličitije muzičke ukuse, pa su nakon njega Radiohead postali jedan od najpopularnijih rok bendova sveta.

Pored ove ploče, u ovogodišnju audio ponudu Konkresne bibilioteke uvršćeni su albumi Džoan Baez i grupe The Doors, ali i debi izdanje pevačice Lorin Hil “'The Miseducation Of Lauryn Hill'”.

Koje albume iz istorije popularne muzike biste vi uvrstili u baštinu neke nacionalne ustanove?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: