Varlikovski: Pozorište zaviruje tamo gde je zabranjeno

Istaknuti poljski reditelj Kšištof Varlikovski uputio je poruku za Svetski dan pozorišta - 27. mart ove godine, zalažući se za "pozorište koje treba da ima početak u dubini istine i da pronalazi kraj u svim njegovim delatnicima, onima na sceni i onima u publici".

Izvor: B92

Sreda, 25.03.2015.

22:32

Default images
Foto: YouTube Printscreen

Po tradiciji koju je 1962. godine započeo Međunarodni institut za pozorište, poruka će se u petak uveče čitati pre izvođenja predstava u teatrima širom sveta. Domaćim medijima tekst je prosledilo Udruženje dramskih umetnika Srbije, u prevodu Zorana Đerića.

Varlikovski ocenjuje da "pozorišne pregaoce najlakše pronalazimo van pozorišta" i da su to "obično oni koji pozorište ne koriste kao mašinu za reprodukovanje klišea i konvencija".

"Oni pronalaze pulsirajuće izvore i žive tokove reka koji prividno zaobilaze pozorišne dvorane gde se svakodnevno okupljaju legije ljudi u nastojanjima da podražavaju nekakve svetove. Imitiramo, umesto da stvaramo vlastite svetove koji treba da su fokusirani, čak i da zavise od debate sa publikom i njenih reakcija; ti svetovi protiču skriveni a pozorište jedino ima moć da ih otkrije", poručuje on.

Takve vodiče Varlikovski nalazi uglavnom u prozi, stalno razmišljajući o "piscima koji su, pre stotinak godina, proročki, iako oprezno, opisali sumrak evropskih bogova koji je našu civilizaciju ostavio u tami, do danas nerazjašnjenoj".

Navodi Franca Kafku, Tomasa Mana i Marsela Prusta, a danas bi toj grupi proroka dodao i Džona Maksvela Kucija. "Njihovo zajedničko osećanje nebranjenog kraja sveta, ne planete, već modela međuljudskih odnosa, poredaka i pobune, sada nas snažno prati. Nas, koji živimo posle završetka sveta. Nasuprot kriminalu i konfliktima koji se razbuktavaju sve više i više da ni sveprisutni mediji sa njima ne drže korak".

Ali, dodaje Varlikovski, "ovi požari brzo postaju dosadni, neopozivo nestaju iz medijskih izveštaja, a mi ostajemo bespomoćni, prestravljeni, opkoljeni. Više ne uspevamo da gradimo kule, a zidine, koje tvrdoglavo podižemo, ne brane nas ni od čega, naprotiv, same traže zaštitu i brigu trošeći najveći deo naše životne energije".

"A mi nemamo snage ni da pokušamo da vidimo šta je iza kapije, iza zida. I samo zbog toga treba da postoji pozorište i u tome da traži svoju moć. Da zaviruje tamo gde je gledanje zabranjeno", ističe on.

Uz citat da "predanje pokušava da objasni neobjašnjivo. Pošto ono proističe iz istinite podloge, mora u neobjašnjivom i okončati", Varlikovski napominje da je Kafka te reči uzdigao do metamorfoze predanja o Prometeju, a da se one "snažno odnose na to kakvo pozorište treba da bude".

"Takvom pozorištu, koje treba da ima početak u dubini istine i da pronalazi kraj u svim njegovim delatnicima, onima na sceni i onima u publici, čestitam svim srcem", zaključuje poznati poljski umetnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: