Puhovski: Dokumentarac se sve više "intimizira"

Umetnički direktor Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF) Mladen Matičević izjavio je danas da je zadovoljan otvaranjem 62. izdanja te manifestacije jer su organizatori uspeli u onome što im je bila namera - da vrate veliki broj gledalaca.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.03.2015.

20:01

Default images
Mladen Matièeviæ (desno) i Srðan Koljeviæ (Foto: Tanjug / Oksana Toskiæ)

"Počelo je kako smo želeli, a imali smo i izvanredan film ("Goli") za sinoćnje otvaranje", rekao je on na konferenciji za novinare u Domu sindikata, dodajući da veliki broj dobrih filmova nude i drugi programi, van prajm tajma.

Matičević je istakao da "tradicija ovog festivala obavezuje" i da zato BFDKF "treba da bude orijentisan prema Srbiji i regionu" i da bude centralni festival u regionu za ovu vrstu filma.

Hrvatski dugometražni dokumentarni film "Goli", koji učestvuje u regionalnoj selekciji "Vidici", na konferenciji su predstavili mlada rediteljka Tiha Gudac, njena majka i akterka u filmu Đurđica Gudac Fučkan, producent Nenad Puhovski i montažer Dragan von Petrović. Rediteljka je izjavila da joj je za ovaj film o Golom otoku i posledicama po porodice zatočenika polazište bio njen deda, a otkrila je da su i njegovi bliski prijatelji bili golootočani, o čemu se u porodici decenijama ćutalo.

Najveći izazov bio mi je da spojim objektivnu priču i subjektivne ispovesti. Za potpuno razumevanje intimnih trenutaka trebalo je dati i društveni kontekst, mada je film u formi porodičnog razgovora, rekla je autorka ovog upečatljivog i potresnog filma. Đurđica Gudac Fučkan izjavila je da je pristala na snimanje jer se radilo o njenom ocu i njenoj kćeri, ali da je imala u vidu i mnoge ljude koji su trpeli.

"Čovek mora da nastupa iskreno, tako se grade kvalitetni odnosi, a tako i prošlost može da se prevaziđe. Mi smo i pre ovoga mnogo toga iz istorije uspeli da sa zahvalnošću ostavimo iza sebe. Možda ovako pomognemo ljudima koji još nose težinu i gorčinu prošlih događaja", rekla je ona. Kako je dodala, u filmu nije htela da bude "režirana" nego iskrena, što je napravilo veliki posao za montažera.

Petrović je napomenuo da su u složen proces uključeni, uz naraciju i intervjue, arhivski materijali i dodatni slojevi, što je usporilo rad ali obogatilo film i vizuelno i značenjski.

Puhovski, koji vodi producentsku kuću "Faktum" poznatu po angažovanim ostvarenjima, izjavio je da se oseća malo sentimentalno zbog povratka na festival na kojem je kao autor dobio nagradu za studentski film još 1973. godine.

Dokumentarni film se od tada puno promenio, nekada se uglavnom dešavao drugima, a u poslednjih 20ak godina sve više samim autorima, koji govore o sebi ili svojim najbližima. Mi u "Faktumu" podržavamo taj proces "intimizacije", kao i bitne socijalne teme, rekao je on.

U filmu "Goli", dodao je, važna tema prelama se preko intimnog pogleda na svet i to filmu daje emocionalnu snagu. Tu nema novih činjenica o Golom otoku, ali film je snažan jer iz njega shvatamo transgeneracijske traume. I deca su obeležena, a postoji mogućnost da se težak događaj iz prošlosti emocionalno prevlada. Kada film u tom osećanju ujedini publiku, znači da se isplatio trud uložen u projekat, rekao je producent filma koji je već osvojio nagrade na festivalima u Sarajevu i u Trstu.

O svojim fimovima na konferenciji su govorili i Robert Bubalo i Mario Vukadin, reditelji i Sandra Rančić, producentkinja filma "Izgubljeno dugme", o bubnjaru Ipetu Ivandiću, zatim Abdelmalik Menai, producent francuskog filma "Ja sam narod" i Branka Bešević Gajić, rediteljka i Bata Petrović, producent filma "Lauš" o glumcu Žarku Lauševiću.

Naked Island - trailer from FACTUM documentary on Vimeo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: