Šesti Festival frankofonog filma u Beogradu

Šesti festival frankofonog filma biće održan u Beogradu od sutra do 24. marta, najavio je Dom omladine, koji organizuje program u saradnji sa Francuskim institutom, TV5 Mond, kao i ambasadama Kanade, Švajcarske, Belgije i Bugarske.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.03.2015.

13:25

Default images
Kadar iz filma Ostrvo

Projekcije ukupno deset ostvarenja biće u Domu omladine Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci i bioskopu Fontana.

Na početku festivala, sutra uveče u svečanoj sali novog zdanja Kinoteke

prikazuje se franuski film "Atila Marsel" (produkcija 2014. godne) u režiji Silvena Šomea. Uloge igraju Gijem Guiks, An le Ni, Bernadete Lafon.

Debitanski igrani film poznatog animatora (poznatog po "crtaću" dugog metra "Belvil randevu") predstavlja gorko smešnu priču o neobičnom mladiću koji uz pomoć ekscentrične gospodje iz susedstva ponovo proživljava svoje detinjstvo. Prema oceni kritike, to je rafiniran i delikatan film, jedno od najubedljivijih debitanskih ostvarenja poslednjih godina.

Narednih dana na programu je koprodukcija Francuske i Konga "Lumumba" (iz 2000. godine) u režiji Raula Peka, jedan od najboljih afričkih filmova svih vremena, politički hrabra, kinematografski snažna, glumački nezaboravna priča o tragičnoj sudbini prvog premijera nezavisnog Konga Patrisa Lumumbe (igra ga Erik Ebuane).

Sledi kanadski film "Mamica" mladog, ali vrlo afirmisanog reditelja Gzavijea Dolana, koji je oduševio beogradsku publiku prošle jeseni na Festivalu autorskog filma ovom iskrenom i toplom pričom o samohranoj majci i njenom sinu, talentovanom, ali nasilnom, neprilagodjenom tinejdžeru.

Biće prikazani i drama o emigranatima "Piroga" (Francuska, Senegal, 2012) Muse Turea, potresna priča o starim ljudima "Mala soba" (Švajcarska, 2013) u zajedničkoj režiji Stefani Šue i Veronik Rejmon, "Ostrvo" (Bugarska, 2011) Kamena Kaleva po njegovom scenariju o dvoje Parižana u poseti Bugarskoj (igraju ih Leticija Kasta i Ture Lindhard).

Na repertoaru festivala su i "Snovi od prašine" (Francuska, Kanada, Burkina Faso) Lorana Salga, "Živan pravi pank festival" (Srbija) Ognjena Glavonića, "Dosta sa smehom" (Belgija) Olivijea Malvuasena, "Min Je" (Mali) Soulejmana Sisea.

Cena ulaznice je 200 dinara.

Dan frankofonije - 20. mart slavi se celog meseca. Medjunarodna organizacija frankofonije broji 200 miliona osoba koje govore francuski u 56 država stalnih članica i 19 članica posmatrača, medju kojima je i Srbija od 2006. godine.

Važna uloga Frankofonije je, pored popularizacije francuskog jezika i frankofonskih kultura, priznavanje kulturne raznolikosti i dijaloga medju kulturama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: