Atelje 212: Zbog dana žalosti otkazane dve predstave

Izvođenje predstava "Strujosek" i "Trst" u Ateljeu 212 koje su bile planirane sutra, otkazuju se zbog Dana žalosti, saopšteno je iz tog pozorišta.

Izvor: Tanjug

Subota, 14.03.2015.

15:05

Default images
atelje212.rs

Premijera predstave "Strujosek" Aleksandra Radivojevića u režiji Aleksandra Švabića biće održana u ponedeljak, 16. marta u 20.30 sati.

Karte kupljene za predstavu "Strujosek" 16. marta, važiće za novo izvođenje 20. marta u terminu od 18.30 sati.

Reč je o premijeri crne komedije o čoveku koji seče struju neplatišama, ali i moćnicima, očekuje atraktivnu i dugovečnu predstavu. Naslovnu ulogu igra Gordan Kičić, a u ansamblu su Branislav Trifunović, Marko Gvero, Miodrag Krstović i Milica Gojković.

Scenarista (Srpski film) i filmski kritičar Radivojević je u pozorištu poznat po Ateljeovoj kontroverznoj i značajnoj predstavi "Samoudica". U novom komadu piše o terenskom radniku elektrodistribucije koji stupa u akciju kada treba fizički iseći struju - ležernim neplatišama i potencijalno kriminogenim građanima za koje se sumnja da "kradu" električnu energiju priključivši se na tuđu stanicu.

Izmišljeni svet Strujoseka, moderna bajka koja je većinom pokazana u mraku, metaforički kritikuje svet tehnologije. Mrak simbolizuje savremeni svet koji se utopio u tehnologiji, svet gde nestaje ljudsko, a sve je više električnog, svet ljudi zavisnih od tehnologije koji i sami postaju mašine, kapitalistički automati, nesvesni bivaju pobeđeni od struje.

Kako je izjavio autor, "mrak je alternativa za glavnog junaka, jer tu nalazi priliku za neku vrstu resetovanja". "Ovaj put koji nam je osvetljen očito vodi u ćorsokak, pa hajde da uradimo nešto drugo. Ako je istina ovakva kako sve oko nas danas vidimo na svetlu, pokušajmo da u mraku promislimo o toj turobnoj stvarnosti kako bismo sagledali neku drugačiju moguću sliku", rekao je Radivojević.

Dramaturg Gordana Goncić istakla je da on i u ovom komadu nastavlja svoju specifičnu poetiku koju karakterišu cinizam, crni humor, direktnost. Kičić je dodao da je tekst komplikovan i izazovan, neuobičajenog žanra za koji nije bilo lako naći pravi scenski ključ.

"Moj lik je beskompromisan čovek koji preuzima stvari u svoje ruke. Predstava kao da publici "okreće glavu" na pravu stranu, kroz alegoriju, sarkazam, a na duhovit i prijemčiv način", rekao je on. Scenograf je Valentina Poprzan, kostimograf Maria Marković, a kompozitor Ivan Antić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: