Sokurov: Srbi nikada nisu podržali Ruse

Ruski reditelj Aleksandar Sokurov, dobitnik nagrade FEST-a Beogradski pobednik za doprinos filmskoj umetnosti, izjavio je danas da Rusi smatraju Srbe braćom, ali da Srbija nikada nije podržala Rusiju ni u jednom njenom konfliktu.

Izvor: Izvor: Beta

Subota, 28.02.2015.

16:49

Default images
Foto: Tanjug / Sava Rdovanoviæ

"Rusi su naivni i u svim ljudima žele da vide braću. Postavlja se pitanje da li je Srbija ikada pomogla Rusiji? To se nikada nije desilo, ni u politici, ni u istoriji i ne treba biti u zabludi", rekao je Sokurov u razgovoru s novinarima na Međunarodnom filmskom festivalu FEST.

On je rekao da se o bratstvu Srbije i Rusije ne može govoriti, jer je istorijska i politička činjenica da Srbija nije podržala Rusiju ni u konfliktu sa Čečenijom, ni sa Gruzijom, niti u bilo kom drugom njenom sukobu.

Sokurov je rekao da će se sukob Rusije i Ukrajine završiti loše i da je to svima jasno, jer je Ukrajina "bolest" koja je davno počela i ima dugu istoriju i mnogo različitih "oboljenja" koja su lečili mnogi "lekari".

"Bolesnik je ipak bio i ostaće bolestan. Rusija i Ukrajina su dve različite kulture, dva različita naroda koja žive jedan do drugog i tu se ne može govoriti o bratstvu", rekao je Sokurov i dodao da je za njega mržnja Ukrajinaca prema Rusima uvek bila neprijatno saznanje.
Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ
Proslavljeni reditelj kritikovao je svetske političare koji, kako je rekao, imaju siromašan rečnik i ne umeju da se izraze na pravi način, a kada treba negde da skrenu nastavljaju da jure pravo, jer sve mere u kilometrima, umesto u milimetrima.

"Ljudi ne treba da glasaju za političare, već za humaniste, ali se to nigde u svetu ne dešava. Tužno je i loše što politika zauzima toliko mesta u ljudskim životima. Političari su danas dehumanizovani i u svojim glavama imaju đubre, a ne mozak", rekao je Sokurov.

Prema njegovim rečima, političari su danas svuda u svetu "inficirani" i više nemaju deo mozga, a problematično je i što istorijsko iskustvo nikog nije naučilo ništa i sve što se danas događa, već se desilo i sada se ponavlja.

Sokurov je rekao da je za njega veliko iznenađenje da su njegovi filmovi cenjeni u Srbiji, a kako je dodao, svoju kinematografiju ne idealizije i priznaje da u filmovima i radu ima dosta grešaka, jer je uvek bio suočen sa organizacionim, finansijskim, pa i političkim problemima.
Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ
On je rekao da su njegov način rada, mišljenje i znanje bazirani na humanosti i evropskom, a ne ruskom obrazovanju društvenog smera, kao i na evropskoj kulturi, iako je on po karakteru Rus.

"Kada bi me neko naterao da se odvojim od evropskog dela, umro bih, ne bih mogao da živim samo od ruskog kiseonika", rekao je Sokurov, navodeći da su na njegov opus uticali brojni evropski i ruski pisci, umetnici i filozofi, među kojima Dikens, Džojs, Flober, Čajkovski i Hajdeger.

Organizatori FEST-a pripremili su omaž stvaralaštvu Aleksandra Sokurova, a filmovi će biti prikazani od sutra, 1. marta, svake večeri do zatvaranja FEST-a u Kinoteci u Uzun Mirkovoj ulici u Beogradu.

Aleksandar Sokurov autor je filmova poput "Faust", "Majka i sin", "Otac i sin", "Drugi krug", ali i "Ruska arka", koji je snimljen u jednom kadru, bez zaustavljanja kamere i bez montažnog reza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

422 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: