Film o Snoudenu 7. maja otvara Beldocs

Ovogodišnji dobitnik Oskara za najbolji dugometražni dokumentarac, film “Citizen Four”, biće prikazan 7. maja u Beogradu, na otvaranju festivala Beldocs, najreprezentativnije smotre ovog filmskog žanra u Srbiji.

Izvor: B92

Sreda, 25.02.2015.

14:03

Default images

“Citizen Four” (“Građanin Četiri”) naslovljen je po nekadašnjem internet pseudonimu Edvarda Snoudena, bivšeg američkog obaveštajca, najpoznatijeg uzbunjivača javnosti.

Posle uručivanja tajnih dokumenata NSA novinarima Gardijana i Vašington posta u sobi hongkonškog hotela, Snouden je prebegao u Rusiju, gde se i danas nalazi. Njegova otkrića o nadgledanju internet-saobraćaja običnih ljudi, ali i prisluškivanju telefona nemačke kancelarke, privukla su nezapamćenu medijsku pažnju i inicirala aktuelne rasprave o subverzivnom delovanju zapadnih - i to pre svega američkih - vladinih agencija.

“Citizen Four” ne donosi mnogo novih saznanja o bezbednosti podataka u digitalnom svetu ili o kršenju ljudskih prava od tajnih službi, već nam na krajnje eksplicitan način predočava kako je Snouden, zaobilazeći prepreke svojih poslodavaca, došao do Laure Pojtres (rediteljke ovog ostvarenja), a zatim i do novinara Gardijana Glena Grinvalda.
Kritičari “Citizen Four” doživljavaju kao film aktuelan “u sledećih dvadeset godina”.

Pored nesumnjive društvene i političke intrigantnosti, međutim, insajderska perspektiva “najveće špijunske afere stoleća” gledaocima donosi više napetosti od bilo kog holivudskog trilera. Upravo zato što se ova kontraobaveštajna drama “zaista dogodila”.

Predstavljanje prvih ostvarenih onlajn četova između Snoudena i Pojtresove, kao i autentičan video-zapis Snoudenovog boravka u sobi hongkonškog hotela - uključujući i susret sa Grinvaldom - mogu se okarakterisati samo kao “prava poslastica za sve ljubitelje uzbudljivih filmskih avantura”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: