Svi putevi džezera vode u Pariz

Džez muzičari iz celog sveta okupiće se 30. aprila u Parizu na Međunarodnom danu džeza, manifestaciji za koju ambasador dobre volje UNESKO-a Herbi Henkok očekuje da će uputiti pozitivnu poruku gradu koji se još oporavlja od prošlomesečnih terorističkih napada.

Izvor: Izvor: Beta

Sreda, 25.02.2015.

10:43

Default images
Beta/AP

Herbi Henok i generalna direktorka UNESKO-a Irina Bokova danas su saopštili da je Pariz izabran za domaćina četvrtog godišnjeg Međunarodnog dana džeza 30. aprila.

Herbi Henkok je rekao da su organizatori manifestacije izabrali Pariz kako bi obeležili legendarnu ulogu tog grada u istoriji džeza. Ulogu čiji počeci sežu gotovo jedan vek unazad, kada su u vreme Prvog svetskog rata afro-američki vojnici prvi put doneli tu vrstu muzike u Francusku.

Smrtonosni januarski teroristički napadi u Parizu na redakciju satiričkog lista Šarli ebdo i prodavnicu košer hrane dali su ovogodišnjoj manifestaciji dodatni značaj, rekao je svetski poznati džež pijanista.

"Džez je bio most koji povezuje ljude. On nije sektaški i ne pripada ljudima posebne etničke pripadnosti. On je za ljudska bića. Moramo priznati ono što nas čini sličnima, dok istovremeno poštujemo ono što nas čini različitima", rekao je Henkok agenciji AP. Irina Bokova rekla je da Međunarodni dan džeza treba da bude i vrhunac obeležavanja jubilarne 70. godišnjice osnivanja UNESKO-a, agencije UN za obrazovanje, nauku i kulturu.

Ona je ocenila da u današnjim turbulentnim vremenima, koncert svetskih džez velikana u gradu koji je sedište UNESKO, i koji će biti prenošen širom sveta, treba da pošalje ključnu poruku.

"Džez nije samo muzika. Džez govori i o građanskim pravima, ljudskom dostojanstvu i dijalogu među kulturama. On naglašava značaj kreativnosti i slobodu izražavanja", rekla je Bokova za AP.

Među poznatim američkim džez velikanima koji su najavljeni na koncertu su Henkok, Vejn Šorter, Di Di Bridžvoter, Dijana Rivs, Al Žaro i Markus Miler.

Od svetskih džez muzičara učestvovaće kineski pijanista A Bu, trubači Hju Masakela iz Južne Afrike, Ibrahim Maluf iz Libana i Klaudio Roditi iz Brazila, saksofonisti Igor Butman iz Rusije, Femi Kuti iz Nigerije i Francuz Gijom Pere, i pevač i mužicar na arapskoj lauti Dafer Jusef iz Tunisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: