Narodnom muzeju se vraća nacionalni naziv

Ministarstvo kulture i informisanja prihvatilo je inicijativu da Narodnom muzeju u Beogradu bude vraćen naziv Narodni muzej Srbije, izjavio je danas ministar Ivan Tasovac.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 23.02.2015.

17:39

Default images
YouTube Printscreen

"To je jako bitno, u ovom trenutku imamo 14 muzeja u Srbiji koji nose ime 'Narodni muzej', ali je činjenica da ogromno bogatstvo u depoima Narodnog muzeja u Beogradu zapravo predstavlja blago svih građana Srbije", rekao je Tasovac.

Posle obilaska izložbenog prostora Narodnog muzeja, koji je od danas zatvoren za javnost zbog renoviranja, Tasovac je novinarima rekao da će od dužine administrativnog procesa zavisiti kada će toj ustanovi biti vraćen prvobitni naziv.

On je dodao da se izložbeni prostor Narodnog muzeja zatvara za javnost zbog rekonstrukcije, istog dana kada će u zrenjaninskoj Savremenoj galeriji biti otvorena izložba "Savremene akvizicije", na kojoj će biti predstavljena prva zbirka radova otkupljenih na konkursu.

"Konkurs za otkup savremenih dela vizuelne umetnosti obnovili smo posle 12 godina i današnji dan potvrda je našeg prioriteta da se ne rade samo građevinske rekonstrukcije muzeja, već i rekonstrukcija kompletnog muzeološkog života u Srbiji", rekao je Tasovac.

Direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković rekla je da su trenutno u toku radovi na obnovi fasade i fasadne stolarije, a da se sve odvija u predviđenim rokovima.

"Izvođači radova zaista poštuju rokove, a mi smo bili dužni da omogućimo pristup svim delovima muzeja da bi to moglo da se nastavi dinamikom koja je određena, a svima nam je dobro poznato da sat odbrojava i da je rok 10. maj 2016. godina", rekla je Breškovićeva.

Prema njenim rečima, uskoro će početi i obnova krova, koja zavisi od vremenskih prilika, a kasnije će uslediti i unutrašnji radovi koji će zgradu na Trgu Republike učiniti potpuno bezbednom i zaštićenom od poplava, požara i sličnih nepogoda.

"Planiramo da zadržimo ulaz iz Vasine ulice i da osposobimo izvanredno stepenište koje zgrada ima kao kulturno dobro i da obezbedimo izlaz prema Trgu Republike", rekla je Borić Breškovićeva.

Borić Breškovićeva je najavila da će Narodni muzej u Beogradu proslaviti 171. godišnjicu osnivanja 10. maja 2015. u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, najboljim izložbama u prethodnoj godini "Rubensovi krugovi" i "Svetlost u mraku Prvog svetskog rata".

Narodni muzej u Beogradu zbog najavljene obnove zatvorio je stalnu postavku 2001. godine i do sada je pojedinačnim izložbama predstavljao delove svoje kolekcije, a rekonstrukcija tog zdanja počela je 20. decembra 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: