Preminuo legendarni džez trubač Klark Teri

Američki džez trubač Klark Teri, koji je imao plodnu karijeru dugu 70 godina, preminuo je u 94. godini, saopštili su danas izvori bliski njegovoj porodici.

Izvor: Beta

Nedelja, 22.02.2015.

19:34

Default images

"Teri nas je mirno napustio, okružen porodicom, svojim učenicima i prijateljima", izjavila je trubačeva supruga Gven Teri.

Teri, koji je bolovao od dijabetesa, od početka februara bio je u bolnici.

Muzičar, rođen 1920. godine u Sent Luisu, počeo je da svira trubu u mladosti. Svirao je u orkestru američke ratne mornarice za vreme Drugog svetskog rata.

Teri je bio odličan i kao solista i kao prateći instrumentalista. Bio je član dva prestižna džez benda, Kaunta Bejzija i orkestra Djuka Elingtona.

Svirao je s poznatnim džez umetnicima, kao što su Bili Holidej, Ela Ficdžerald, Soni Rolins, Rej Čarls i Kvinsi Džouns. Početkom šezdesetih godina sarađivao je s Lujem Armstrongom.

Tokom karijere osvojio je više od 250 priznanja i nagrada.

Kasnije je taj duhoviti muzičar, koji je uvek svirao sa osmehom na licu, podučavao mlade džez muzičare u školama i univerzitetima.

foto: flickr.com/Tom Marcello

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: