Cveće na bisti Danila Kiša

Književnici i poštovaoci rada Danila Kiša položili su danas u Subotici vence i cveće na bistu tog pisca povodom osam decenija od njegovog rođenja.

Izvor: Tanjug

Subota, 21.02.2015.

17:41

Default images
Foto: youtube printscreen

Subotica je rodno mesto jednog od najprevođenijih pisaca sa ovih područja.

Književnik, publicista i jedan od najboljih poznavalaca lika i dela Danila Kiša novinar Boško Krstić ocenio je da je Kiš "samim svojim poreklom od majke Crnogorke i oca mađarskog Jevrejina u sebi sabrao sve karakteristike svojih roditelja".

Krstić je ocenio da je Kiš "tu violentnost, neverovatnu snagu, verovatno nasledio od predaka po majčinoj liniji, a bolećivost i osećajnost od svog oca Eduarda Kiša, madjarskog Jevrejina".

"Ponovio je zapravo život sopstvenog oca", uveren je Krstić.

Kiš je rođen u Subotici, 22. februara 1935. godine, ali je u njoj živeo nepune tri godine, nakon čega život nastavlja u Novom Sadu. Krstić ukazuje da Kiš tek u nekoliko redaka pominje Suboticu u svojim delima.

Svega nekoliko puta je za života prolazio kroz Suboticu, a u njoj je boravio samo jednom, na jednoj burnoj književnoj večeri, u jeku optužbi da je plagijator, podsetio je novinar.

"Jednom je na otvaranju knjižare koja nosi njegtovo ime govorila Mirjana Miočinović, (Kišova nekadašnja supruga), pa smo je pitali da li je bio tolerantan. Rekla je da jeste, ali da je jedina stvar prema kojoj nije bio tolerantan bila ljudska glupost", priseća se Krstić.

Kiš u svom rodnom gradu nema ni ulicu, ni trg, niti neka škola nosi njegovo ime, a o Kišu svedoče samo bista u parku iza Muzičke škole u centru grada i naziv Fondacije za omladinsku kulturu i stvaralaštvo, koja nosi njegovo ime.

Krstić smatra da je prošlo vreme davanja imena ulicama i da je u momentu kada je to trebalo da se učini ponovo "izbila provincijalna priča o navodnom plagiranju, pa je predlog odbijen".

Upitan da prokomentariše to što lokalna samouprava nije obeležila jubilej, kao i najavu ukidanja fondacije "Danilo Kiš" i osnivanje kulturnog centra koji bi nosio ime po Brani Crnčeviću Krstić je, između ostalog, rekao:

"Ta želja da politika, kao bolestan oblak, prosto pokrije kulturu, to su trenuci u kojima Kiš itekako učestvuje, njegovo kompletno delo. Jer, bez obzira šta se dogodi, Kiš odmah izleti u prvi plan, odmah su protiv njega", rekao je Krstić.

Direktor Gradske biblioteke u Subotici Dragan Rokvić rekao je da i posle 26 godina od smrti tog velikog pisca, Kiš u Subotici i dalje ima svoju vernu čitalačku publiku.

Dela poput "Enciklopedije mrtvih", "Ranih jada" ili "Mansarde" su, podvukao je Rokvić, medju najčitanijima, kao i posthumno objavljeno "Skladište".

Nikada interesovanje za Danila Kiša nije ni prestajalo, dodao je on.

Vence su u ime Gradske knjižare "Danilo Kiš" i Subotičke književne zajednice položili Valerija Agošton Pribila i Mirko Kovač, a u ime Gradske biblioteke direktor Rokvić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: