A kome biste vi sada dali Oskara?

Američki časopis Holivud riporter obavio je anketu među članovima Američke filmske akademije kako bi video da li bi i danas svoj glas dali za neke od filmova i glumaca koji su ranijih godina osvojili Oskara.

Izvor: Izvor: Tanjug

Petak, 20.02.2015.

14:46

Default images

Godine 2006. drama o rasizmu "Sudar" (Crash) Pola Hagisa preotela je Oskara za najbolji film kaubojskoj homoseksualnoj romansi "Planina Broukbek". Istraživanje Holivud riportera, međutim, pokazuje da bi u slučaju da se glasanje danas obavlja, ostvarenje Anga Lija lako odnelo pobedu, ostavljajući daleko iza sebe ne samo "Sudar", već i ostala nominovana ostvarenja - "Minhen", "Laku noć i srećno" i "Kapote".

Pre 20 godina, Akademija je Oskarom nagradila film "Forest Gamp", ali njegova sentimentalnost i uprošćena istorija mu danas ne bi donele pobedu, već bi zlatna statueta pripala "Bekstvu iz Šošenka", koji je u međuvremenu postao kultni film. Ni "Vozeći gospođicu Dejzi", film koji je trijumfovao na dodeli 1990, ne bi ponovio uspeh. Umesto njega, Oskara za najbolji film podigli bi producenti drame "Moje levo stopalo" o umetniku koji boluje od cerebralne paralize, kog je maestralno ovekovečio Danijel Dej Luis.

Slično bi prošao i "Roki" koji bi trku izgubio ne u korist "Taksiste", kao što bi mnogi očekivali, imajući pre svega u vidu nezaboravnu glumu Roberta de Nira, već u korist priče o istraživačkom novinarstvu "Svi predsednikovi ljudi". Takođe bi se i "Spasavanje redova Rajana" našlo ispred "Zaljubljenog Šekspira" - da se glasalo danas, a ne 1999. godine.

Za Marisu Tomei često sa zlobom kažu "da je teško zamisliti da ona ima Oskara" - za sporednu ulogu u (takođe kultnoj) komediji "Moj rođak Vini" iz 1992.

Ali činjenica je da bi članovi Akademije ponovo glasali za nju na uštrb "filmskih gromada" Vanese Redgrejv, Džudi Denč i Mirande Ričardson. Ana Pakin je svog Oskara osvojila kada joj je bilo svega 11 godina, za ulogu u filmu "Klavir", a pored nje su bile nominovane i Ema Tomson, Holi Hanter i Vinona Rajder. Ma koliko bile poznatije, ni danas ne bi uspele da joj ga preuzmu.

Ovogodišnja dodela Oskara održava se 22. februara, a domaćin ceremonije je glumac Nil Patrik Haris.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: