Narodno pozorište i HNK - saradnja posle 20 godina

Nakon više od 20 godina ovog februara uspostavljena je saradnja između Narodnog pozorišta u Beogradu i Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Izvor: Izvor: Tanjug

Nedelja, 15.02.2015.

16:55

Default images
Foto: Beta / Emil Vas

U saopštenju Narodnog pozorišta se ističe da je saradnja dve pozorišne kuće obnovljena na inicijativu Gordana Markotića, ambasadora Republike Hrvatske u Beogradu, inače redovnog posetioca predstava u srpskom nacionalnom teatru i velikog ljubitelja i znalca pozorišne umetnosti i v.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejana Savića.

Prilikom njihovog susreta u petak 13. februara u Narodnom pozorištu, došlo je do konkretizacije ideje o kojoj su dva sagovornika razmišljala praktično od početka mandata ambasadora u Beogradu, a to je obnavljanje saradnje između dva vodeća državna pozorišta.

Markotić je inicijativu uputio Operi HNK i njenom direktoru, uglednom dirigentu maestru Nikši Barezi, koji je ovaj predlog u obostranu umetničku korist prihvatio.

Tako će se već do kraja sezone, u okviru ovog dogovora na sceni HNK naći vodeći domaći operski umetnici, a na sceni Narodnog pozorišta renomirani operski delatnici iz HNK.

Ovakav u svetu uobičajeni početak saradnje nastaviće se većim projektima: razmenama ansambala, kooprodukcijama, i najzad gostovanjima kompletnih predstava.

Veliku prednost predstavlja okolnost da su oba nacionalna teatra organizovana po sličnom modelu, tako da je saradnja moguća ne samo u oblasti operske i baletske umetnosti, nego i dramskih sektora, s obzirom na nepostojanje jezičke barijere i komplementarnost repertoara.

Savić je na kraju pozvao ambasadora Markotića da bude gost Narodnog pozorišta na narednim premijerama u sva tri sektora - dramskoj predstavi "Čudo u Šarganu" Ljubomira Simovića, operskom naslovu "Melanholični snovi grofa Save Vladislavića" Svetislava Božića i baletskom spektaklu "Slika Dorijana Greja" Vladimira Logunova, što je hrvatski ambasador sa zadovoljstvom prihvatio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: