Kolarac uz džez slavi rođendan Velike dvorane

Dan Velike dvorane Kolarčeve zadužbine 4. februar prvi put za 83 godine biće obeležen koncertom džez muzike, nastupiće The Jazz All Star Trio što će biti retka prilika za beogradsku publiku da zajedno čuje harmoniku Rišara Galijana, violinu Didijea Lokvuda i gitaru Silvena Lika.

Izvor: Tanjug

Petak, 30.01.2015.

14:33

Default images

Dan Velike dvorane obeležava se 4. februara, kada je 1932. godine održan koncert Beogradske filharmonije, koji je izazvao veliku pažnju Beograđana. Unazad nekoliko godina ovaj značajan datum u istoriji srpske muzičke scene obeležavan je koncertima proslavljenog violiniste Nemanje Radulovića za koji su uvek nedostajala mesta u Velikoj dvorani.

Do danas je u ovoj dvorani održano blizu 20.000 koncerata, nastupilo je više od 13.000 solista, više od 3.000 različitih ansambala, sa više od 1.500 dirigenata. Ovim impozantnim brojkama iza kojih stoje vrhunski muzičari u sredu, 4.februara pridružiće se i The Jazz All Star Trio koji će ove godine sa beogardskom publikom obeležiti Dan Velike dvorane.

Koncert je u okviru ciklusa Velikani muzičke scene, najpopularnijih koncerata koje sa velikom pažnjom odabira Centar za muziku Kolarčeve zadužbine. U godini kada obeležava 35 godina postojanja Centar je želeo da unese novine pa je za Dan Velike dvorane pozvao neobičan, zanimljiv i vrlo atraktivan sastav koji se smatra najvećim ikonama francuske džez scene.

Prestižni trio sastavljen od tri jake ličnosti o čijim nastupima francuska štampa piše: "Tri imena, tri ličnosti, tri gorostasa istorije džeza, trio koji se sastaje na podijumu... gotovo nemoguće! Pa ipak, zar retke stvari nisu ponekad i najlepše? Sama suština svinga i emocije. Ova trojica su nešto najlepše što francuski džez pruža: Mali princ svinga, Vanzemaljac gitare i Kralj tanga!...!"

Francuska štampa smatra da je Galijano postao najuticajniji kompozitor i instrumentalista u oblasti moderne harmonike. "Pod njegovim prstima, otkriva se izvanredna plemenitost i bogatstvo ovog instrumenta. Kod Lika muzika kipti! Kad uzme gitaru, njegova fenomenalna tehnika i poletna brzina jednostavno se podrazumevaju. Junak fjužn žanra, Lokvud uspešno je dosegnuo drugu obalu kontinenta džeza. Ovaj violinista poseduje uzbudljivu sposobnost improvizacije." Iz zemlje džez tria Francuske, koja pridaje veliku važnost muzici, za Dan Velike dvorane dolazio je hrizmatični srpski violinski virtuoz Radulović da sa svojom omiljenom publikom obeleži praznik njemu najdraže koncertne sale.

Ove godine on će zatvoriti ciklus Velikani muzičke scene 21. juna, na Svetski dan muzike. I ovaj koncert biće drugačiji jer će Radulović svirati ne u Velikoj dvorani već na otvorenom, u parku na Studentskom trgu zbog velikog interesovanja publike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: