Film o bombardovanju premijerno širom Evrope

Igrani film "Nebo iznad nas" holandskog reditelja i scenariste Marinusa Grothofa, koji govori o Beogradu tokom NATO bombardovanja, premijerno je prikazan 28. januara na 44. Međunarodnom festivalu u Roterdamu, a istovremeno i u 40 bioskopa širom Evrope, među kojima i u novobeogradskoj "Fontani".

Izvor: Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.01.2015.

10:17

Default images

Reditelj Marinus Grothof i glumci - Nada Šargin, Nikola Rakočević i Nevena Ristić, koji su bili u Roterdamu, posle projekcije su pozdravili publiku preko direktnog internet prenosa i odgovarali su na pitanja postavljena putem tvitera.

Ovaj inovativni program “IFFR Live”, prvi te vrste u svetu, obuhvatio je proteklih dana pet projekcija najnovijih filmova, simultano sa premijerama u Roterdamu.

Film "Nebo iznad nas" prati živote troje običnih ljudi različitih generacija tokom nekoliko dana u aprilu 1999. godine. Sniman je u leto 2013. na više lokacija u Beogradu, na srpskom jeziku.
Glavne uloge igraju Nada Šargin (Ana), Boris Isaković (Sloba), Nikola Rakočević (Bojan), a u ekipi su i Hristina Popović, Nevena Ristić, Tihomir Stanić, Miloš Timotijević, Boda Ninković, Mladen Sovilj...

Ana je glumica u pozorištu na Tašmajdanu, u susedstvu zgrade RTS-a, gde u video odeljenju rade sredovečni Sloba i mladi Bojan. U prvom planu je svakodnevica glavnih junaka, a priča se završava bombardovanjem RTS-a.

Film prati međuljudske odnose u specifičnoj situaciji. Glavni likovi i njihovi partneri, kolege, komšije... na različite načine pokušavaju da ostanu normalni u atmosferi pretnje sa neba, prekida struje, ličnih strahova i panike kada se začuje zvuk sirene.

Publika u Beogradu prepoznala je atmosferu, situacije, događaje i lokacije, ali su se posle projekcije čuli komentari da strani gledaoci možda neće sve to sasvim razumeti. Ipak, još dok je tekla špica počeli su da stižu tvitovi sa čestitkama, koji su takođe mogli da se vide na velikom ekranu.
Voditelj u Roterdamu birao je pitanja, a jedno od njih bilo je kakav je politički stav želeo da istakne reditelj. Grothof je odgovorio da nije pravio politički film već da je, zbog jednostrane slike u medijima, hteo da ovoj priči da ljudsko lice.

On je dodao da je boraveći ranije u Srbiji, na snimanju kratkometražnog filma, čuo mnoga lična sećanja na vreme NATO bombardovanja, o tome kako je ko reagovao u vanrednoj situaciji i da mu je to pomoglo da napiše autentičan scenario.

Srpski glumci su, povodom pitanja tviteraša, pričali kako su oni doživeli bombardovanje i kakva im je sećanja probudio rad na ovom filmu.

Publiku u Fontani pozdravio je Miša Mogorović u ime srpskog koproducenta, kompanije "Art i popkorn". On je istakao da mu je bilo zadovoljstvo i gotovo obaveza da podrži projekat holandskog reditelja, napominjući da nažalost mi sami još nismo posvetili dovoljno pažnje toj temi u srpskoj kinematografiji.

Domaća premijera filma "Nebo iznad nas" biće na predstojećem Festu, kada će Grothof biti gost Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: