Ika predgrupa na koncertu benda Spain

Kao specijalni gosti i predgrupa na koncertu benda Spain 23. februara u Domu omladine Beograda nastupiće beogradski sastav Ika, koji predvodi Ivana Smolović.

Izvor: B92

Sreda, 28.01.2015.

20:20

Default images
Foto: Stanislav Milojkoviæ

Ta grupa je nastala kao duo krajem 2006. godine, a pojava Ivane Smolović čini okosnicu sadašnje postave koju čine četiri devojke i dva mladića. Bend, osim uobičajenih rok instrumenata, čine i kontrabas i violončelo.

Ivana Smolović takođe peva u amerikana bendu On Tour.

Američki bend Spain će na koncertu predstaviti svoj najnoviji album "Sargent Place".

Spain su sastav iz Los Anđelesa, koji je zajedno sa Uncle Tupelo i Jayhawks, sredinom devedesetih ključno doprineo stvaranju danas popularnog amerikana“ podžanra.

Grupu predvodi svojim i tihim glasom i lirskim basom Džoš Hejden, sin nedavno preminulog legendarnog džez basiste Čarlija Hejdena, ne tako davno gosta Beogradskog džez festivala.

Taj bend ima čast da može da se predstavi kao jedan od sastava čiji album je definisao jedan stil za sledeće decenije - njihov debi "The Blue Moods Of Spain" iz 1995. godine smatra se klasikom žanra.

Osnovna osobina zvuka koji je proslavio Spain jeste naglašeno tiha muzika i elegična atmosfera u kojoj iz pesme u pesmu prigušene emocije sve jače dolaze u prvi plan. Treperenje žica i ljudskog glasa, mnogo melodija i nežnosti, obuzimaju slušaoca dok potpuno ne utone u ovaj jedinstven poetski svet.

Umetnost prigušenih emocija i stil u kome su uspešno pomešali uticaje bluza, folka, kantrija i džeza, uticao je na celu novu scenu bendova širom sveta i doveo do razvoja estetike "amerikane".

Pesma "Spiritual" sa prvog albuma postala je standard kog su izvodile veličine od Džonija Keša do Peta Metinija. Kad je i sledeći album "She Haunts My Dreams" ponovio uspeh prvog, bilo je jasno da su "Spain" tu da ostanu i da je njihov spori trans - muzika budućnosti, stil koji su u kasnijim godinama mnogi oponašali i sledili.

U toku 20-godišnje karijere oni su snimili pet studijskih albuma i jedan album uživo. Posle pauze duže od decenije, 2012. su se vratili sa malo vedrlijim zvucima albumom "The Soul of Spain" i zapisom nastupa na najuglednijoj američkoj alternativnoj radio-stanici KCRW, pod nazivom "The Morning Becomes Eclectic Session".

Ulaznice su u pretprodaji na Blagajni Doma omladine Beograda i preko Eventima po specijalnoj ceni od 800 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: