Hoakin Finiks: Superherojsko Hristovo iskušenje

Hoakin Finiks, jedan od najupečatljivjih glumaca današnjice, govorio je za britanski "Gardijan" o tome kako vidi glumu, kakav odnos ima prema nagradama i o mogućnostima da posle "Gladijatora" snimi pravi blokbaster i to sa superherojima.

Izvor: B92

Petak, 23.01.2015.

11:45

Default images
Foto: Beta, AP

Finiks, koji je u poslednjih nekoliko godina imao tri briljantne uloge (The Master, Her, Inherent Vice), kaže da za njega gluma nije puko oživljavanje scenarija.

"To jeste prava umetnost i to jeste zaista impresivno, ali ja sam uvek hteo da pronađem nešto što nisam očekivao ili planirao. To je kao kada sportista uđe u ritam, u to stanje transa kada sve ide kako treba. Poenta je doći do onoga što je iza pukog tehničkog pronalaženja mesta u kadru, osvetljenja ili pravog načina da se izgovori replika, do otvaranja podsvesti, jer mislim da ona često zna bolje od nas samih", rekao je Finiks za "Gardijan".

Priznajući da kad god pokuša da primeni neke ideje, to ne valja, Finiks kaže da više voli da drugi kontrolišu stvari.

"Uvek bude j... loše. Mislim da su najbolje stvari one nad kojima nemam kontrolu. Najbolje stvari su one za koje se ne osećam direktno odgovornim i to je stanje u kome volim da budem kada radim", rekao je Finiks.

Čovek koji je svojevremeno "lažno" napustio glumu kako bi snimio lažni dokumentarac o svom životu kao hip-hop umetniku, poznat je i po tome da je tri puta nominovan za Oskara, iako je rekao da je cela priča o crvenom tepihu i nagradama "potpuno s*anje".

"Nagrade zaista mogu da naprave sjajnu stvar za nečiju karijeru. Nominacije su i moju karijeru načinile boljom. Međutim, tu postoji opasnost da posle toga sve vreme tražite tu vrstu potrebe, pokušavate da uradite nešto zarad poznatog odgovora. Ne volim taj tip glume, loša gluma je ona u kojoj ste samosvesni", rekao je Finiks.

Kako kaže, drugi glumci mogu da "igraju tu igru i da ostanu neuprljani", ali ne i on.

"Jedino odobravanje koje tražim je ono od režisera. Želite da budete dobri, da ostvarite njegovu viziju", kaže Finiks.

Iako deluje mračno i bira "teške" uloge, Finiks je obožava vesterne, kung-fu filmove i stripove, pa je bio viđen kao Doktor Strejndž i Leks Lutor u sve većem talasu filmova o superherojima.

"Nisam jedan od onih koji gledaju samo Godara i ostalo. Trudim se da nemam ograničenja. Interesuju me uvek autor filma i lik i osećaj novog i uzbuđenja. Da li je u pitanju veliki studio ili nezavisna produkcijia, to me ne zanima mnogo", rekao je Finiks.

Ipak, kaže da se nije odlučivao za "velike filmove", jer to znači da kada je više novca u igri, moraš da spuštaš standarde kako bi se obratio široj publici i kako bi neko ponovo vratio taj novac.

Ipak kaže da je spreman da uđe u neku franšizu, ako bude rađena na "zanimljiv način".

"U filmovima o superherojima uglavnom su tu dobar momak i loš momak, a loš momak napada. U pravom životu, zlo zavodi", kaže Finiks.

Čak i da upliva u superherojske vode, teško da bi njegov izbor bio pravi blokbaster, jer je njegov "projekat iz snova" superherojska verzija "Poslegnjeg Hristovog iskušenja", u kome anđeo pokušava da natera Hrista da siđe s krsta, okonča patnje i zasnuje porodicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: