44. Dani komedije: Smeh koji uznemiruje

Selektorka 44. pozorišnog festivala najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Dani komedije" Ivana Vujić predstavila je repertoar festivala koji će se od 20. do 27. marta održati u Jagodini.

Izvor: Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.01.2015.

08:54

Default images
Mister dolar (www.suteatar.org)

Prema izboru selektorke festivala publika u Jagodini, u zvaničnoj konkurenciji za nagrade, videće predstave pozorišta iz Beograda, Novog Sada, Subotice, Šapca, Zrenjanina, Sombora i Kruševca.

Na festivalu će biti izvedena predstava "Mister dolar" Branislava Nušića, u režiji Snežane Trišić, a u izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice, rekla je Vujićeva na konferenciji za novinare.

Drugog dana na repretoaru je predstava "Postmoderni kabare dobrog vojnika Švejka" Jaroslava Hašeka, u režiji Aleksandra Lukača, koju izvodi Šabačko pozorište.
Potpuno skraæena istorija Srbije (www.pozoristemladih.co.rs)
Trećeg dana na programu je "Ćelava pevačica" Ežena Joneska, u režiji Isidore Goncić, a u izvođenju Ateljea 212 iz Beograda.

Predstava "Potpuno skraćena istorija Srbije" autora Maje Pelević i Slobodana Obradovića, na programu je četvrtog dana festivala, režirala ju je Olivera Đorđević, dok će je izvesti Pozorište mladih iz Novog Sada.

Na programu 24. marta je predstava "Vlast" Branislava Nušića, reditelja Dušana Petrovića, u izvođenju Narodnog pozorišta Zrenjanin, dok će sledeće večeri na programu biti "Rođendan gospodina Nušića", autora Dušana Kovačevića i reditelja Nebojše Bradića, u izvođenju Zvezdara teatra iz Beograda.

Poslednja predstava u zvaničnoj konkurenciji za nagrade biće izvedena 26. marta, a to je "Doktor Nušić", reditelja Kokana Mladenovića, u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Kruševačkog pozorišta.
Doktor Nušiæ (www.npozoristeso.co.rs)
Obrazlažući izbor predstava Vujićeva je istakla da je "u većini njih koje su viđene, a u svima koje su ušle u selekciju, Nušić naš savremenik".

Njegova ironija i komika obogaćuje se songovima koji su pobuna protiv dehumanizovanog, kriminogenog, korumpiranog i pohlepnog društva, istakla je ona.

"Za razliku od renesansne komedije koja umiruje, ulepšava, a one koji su tužni uveseljava, izbor predstava festivala komedije u Jagodini 2015. godine predstavlja savremenu komediju koja ne umiruje već uznemirava čoveka koji je zarobljen i okovan tranzicionim mukama društva i racionalitetom savremene civilizacije", rekla je Vujićeva.

"Zlatnog ćurana" za životno delo, najviše priznanje festivala, prema odluci žirija dobila je pozorišna, filmska i televizijska glumica Svetlana Bojković. Priznanje će joj biti uručeno na festivalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: