Počinje Sandens festival

Filmski festival Sandens počinje sutra u planinama Jute i ponudiće uobičajenu selekciju nezavisnih filmova ali i povratak na veliko platno osnivača festivala Roberta Redforda.

Izvor: B92

Sreda, 21.01.2015.

11:50

Default images
Foto: Beta/AP

Redford (78) koji je festival nazvao po klasiku iz 1969. "Buč Kasidi i Sandens Kid" pojaviće se ispred kamere u filmu "A Walk in the Woods" radjenom prema knjizi pisca BIla Brajsona, koga u Srbiji objavljuje Laguna.

Film je jedan od 200 koji će biti prikazani od 22. januara do 1. februara a festival je već postao stecište holivudske elite i mesto koje promoviše filmove koji pokupe važne nagrade i pohvale kritičara. Primera radi, "Odrastanje" i "Whiplash" koji su osvojili Zlatne globuse i imaju više nominacija za Oskare bili su prikazani na prošlogodišnjem Sandensu.

Redford u filmu "A Walk in the Woods" igra sa Nikom Noltijem ali je želeo da u filmu o planinarenju Apalačima glumi sa partnerom iz "Buč Kasidija" Polom Njumenom.

"Teren je drugačiji ali bi i dalje imao istu vezu kakvu smo imali u 'Buču' i 'Žaoki'", rekao je Redford lokalnim medijima.

Redford je godinama pokušavao da realizuje ovaj projekat ali je na kraju Njuman odustao zbog krhkog zdravlja."Rekao mi je: 'Vidi Bobe, mislim da to ne mogu da izvedem u ovim godinama'. Pa sam odustao", ispričao je Redford koji se poslednji put na velikom ekranu pojavio u filmu "All is Lost". Njuman je preminuo 2008.

Redford će ovogodišnji festival otvoriti tradicionalnom pres konferencijom u ski izletištu Park Siti.

Agencija AFP izdvojila je 10 filmova sa Sandensa na koje treba obratiti pažnju.

Prvi je "Going Clear: Scientology and the PRison of Belief", oskarovca Aleksa Gibnija, radjen prema knjizi Lorensa Rajta koja je nagradjena Pulicerom.

Tu su i "Last Days in the Desert", gde Juan Mekgregor igra i Isusa i Djavola, "(T)ERROR" o mutnim opravdanjima jedinice za borbu protiv terorizma, "The Chinese Mayor" o gradonačelniku koji rudarski grad u Kini pokušava da pretvori u turističku oazu uz upotrebu "čiste" energije kao i "The Hunting Ground" režisera Kirbija Dika o seksualnom zlostavljanju u američkom kampusu.

Na listi filmova koji se ne smeju propustiti su i "Z for Zachariah", postapokaliptična priča o ženi koja veruje da je poslednja žena na Zemlji i dvojici muškaraca koji se takmiče za njenu naklonost, "What Happened, Miss Simone", biografski film o Nini Simon.Tu su i "the Visit", lažni dokumentarac o prvom susretu čovečanstva sa inteligentnim vanzemaljcima, "3 And 1/2 Minutes", film o protestima u SAD koji su izbili pošto su beli policajci ubili crnog dečaka i "Being Evel", insajderski pogled na život čuvenog kaskadera Roberta "Ivela" Kenivela koji je režirao Oskarom nagradjeni režiser Danijel Džung.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: