"NIN-ova nagrada loša po zdravlje, važna za knjigu"

Ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za književnost Filip David izjavio je danas da je to priznanje i dalje izuzetno vredna i značajna nagrada, pre svega važna za knjigu.

Izvor: Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.01.2015.

14:02

Default images
Foto: Beta / Nenad Petroviæ

"Ona je opasna po zdravlje pisca, jer mesec dana od trenutka kada se objavi najuži izbor pa sve do ovog trenutka tenzije stalno rastu, pisac hteo ne hteo tu je prisutan i ništa ne može da radi", izjavio je Filip David danas nakon saopštenja odluke žirija u prostorijama kompanije "Ringier Axel Springer" koja izdaje NIN.

On je zahvalio Laguni i direktoru Dejanu Papiću što su objavili knjigu "Kuća sećanja i zaborava", uredniku Igoru Marojeviću koji je prvi čitalac i mnogo je pomogao da odbaci ono što je suvišno i doda što u prvoj verziji knjige nije bilo.

"Knjiga sada ima svoj samostalni život, svaki čitalac daje knjizi neko novo značenje i čitaoci, pored ove nagrade koja upozorava da knjiga postoji, čitaoci su ti koji određuju sudbinu knjige", kazao je David.
Foto: Beta / Nenad Petroviæ
O ovogodišnjem laureatu odlučivao je žiri u sastavu Vladislava Gordić Petković (predsednica), Mića Vujičić, Jasmina Vrbavac, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica.

Za nagrađeni roman glasali su svi, sem Pantića, koji je glasao za roman "Sabo je stao" Ota Horvata.

U obrazloženju žirija istaknuto je da je Davidov roman sugestivna studija zla. Kroz priču o fašizmu u Drugom svetskom ratu i stradanju Jevreja roman umetnički dosledno govori o zlu u čoveku, smrti i pamćenju kao sili koja sve nadilazi.

Svečano uručenje NIN-ove nagrade najnovijem laureatu i obeležavanje 80. rođendana NIN-a biće u hotelu Hajat u ponedeljak, 26. januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: