Šetnja kroz Legat Petra Lubarde

Slobodno vreme u Beogradu možete iskoristiti za posetu renevoiranom Legatu Petra Lubarde. Legat je otvoren u vili na Dedinju, u kojoj je živeo jedan od najuticajnih slikara na ovim prostorima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.01.2015.

10:52

Default images
YouTube Printscreen

Zdanju u Iličićevoj 1, koje je bilo potpuno ruinirano, kao i Lubardinim slikama, vraćen je stari sjaj. Među delima izloženim u Legatu nalaze se i slike koje javnost nije imala prilike da vidi više od 30 godina.

Od 57 slika koje je umetnikova supruga Vera Lubarda poklonila gradu Beogradu na osnovu ugovora potpisanog pre više od 30 godina, pronađeno je svega 24.

Petar Lubarda, slikar snažnih, emotivnih kompozicija epskih razmera, uveo je jugoslovensko slikarstvo pedesetih godina prošlog veka u novo razdoblje savremene umetnosti. Značaj Lubardinog opusa prevazilazi okvire jugoslovenske zajednice tog vremena i svrstava ga među domaće umetnike sa najvišom međunarodnom reputacijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: