Mišel Uelbek: Ništa više neće biti kao pre

Francuski književnik Mišel Uelbek izjavio da ga je strah nakon prošlonedeljnog brutalnog terorističkog napada na sedište humorističkog nedeljnika "Šarli ebdo", u kojem je poginulo 12 ljudi.

Izvor: Izvor: Tanjug

Sreda, 14.01.2015.

19:05

Default images
Foto: Philippe Matsas © Flammarion

"Ništa više neće biti kao pre", rekao je pisac u intervjuu za milanski list "Korijere dela sera" povodom objavljivanja u Italiji njegovog najnovijeg romana "Potčinjavanje" (Soumission), koji mnogi smatraju "islamofobnim".

Uprkos "istorijskoj mobilizaciji" javnosti, Uelbek smatra da se "situacija neće suštinski promeniti".

"Da, plašim se, premda je teško u potpunosti sagledati situaciju", naveo je on, dodavši da Kabi (Žan Kabi, karikaturista "Šarli ebdoa" koji je poginuo u terorističkom napadu 7. januara) nije bio svestan opasnosti.

"U njemu su se mešali duh šezdeset osme i stara antiklerikalna tradicija. Nije shvatio da je danas stvar sasvim drugačije prirode", objasnio je Uelbek.

"Naviknuti smo na određen nivo slobode izražavanja i ne prihvatamo da su se stvari promenile. I ja sam pomalo takav, nesvesno. Ali pomisao na pretnje se povremeno javlja", kazao je francuski pisac čija su dela gotovo redovno izazivala žestoku kontroverzu u javnosti.

Uelbekov novi roman u Srbiji će se pojaviti 20. februara u izdanju IP Buka. Pisac ističe da je karikatura Muhameda na naslovnoj strani najnovijeg broja "Šarli ebdoa" "dobar izbor", u skladu sa njegovom politikom "neodgovorne novine".

"Uvek sam imao osećaj da sam neodgovoran, to je moje pravo, inače ne bih mogao da nastavim da pišem. Moja uloga nije da doprinesim društvenoj koheziji. Nisam ni neko ko se može instrumentalisati, niti sam odgovoran", zaključio je on.

"Enfant terrible" francuske književnosti, Mišel Uelbek je još jednom digao prašinu knjigom "Potčinjavanje", futurističkim romanom o islamizovanoj Francuskoj, koji je objavljen upravo na dan masakra u sedištu nedeljnika "Šarli ebdo".

-- Pročitajte i Kako je francuski Orvel pomogao ekstremnoj desnici --

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: