11 naslova u užem izboru za NIN-ovu nagradu

U uži izbor za NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine petočlani žiri je uvrstio 11 naslova, a na konkurs je prijavljen 161 roman, saopštio je danas taj nedeljnik.

Izvor: Beta

Sreda, 07.01.2015.

10:18

Default images
Prošlogodišnji dobitnik Goran Gociæ, Foto: Tanjug (arhiva)

U uži izbor za NIN-ovu nagradu kritike za najbolji roman godine uvršteno je 11 nasova, saopštio je danas NIN.

Na konkurs za prestižnu književnu nagradu, ove godine prijavljen je 161 roman koji je ispunio kriterijume, ali je žiri ocenio da hiperprodukcija u izdavaštvu nije donela i poboljšanje kvaliteta srpske književne scene.

Žiri, u sastavu Vladislava Gordić Petković (predsednica), Mića Vujičić, Božo Koprivica, Mihajlo Pantić i Jasmina Vrbavac sačinio je u ponedeljak, 5. januara, uži izbor kandidata za NIN-ovu nagradu.

Po mišljenju Vladislave Gordić Petković, tema odrastanja je obeležila 2014.

Ona je ocenila da se "romani pišu u stihu, u formi filmskog scenarija, radio-prenosa, proširene anegdote i statusa na Fejsbuku, memoara vojnika i grešnika, ali svakoj od formi dominira stvarnost".

Mihajlo Pantić naveo je da je "relativno lako izdvojiti deset-petnaest fikcija za koje se može reći da su manje ili više vredna umetnost".

Prema mišljenu Jasmine Vrbavac, autori pribegavaju atraktivnim temama - "od Prvog svetskog rata do sportova svemogućih. Od ljubavnih do zavičajnih. Od autobiografija do biografija poznatih. Poetičke odlike - za većinu potpuno nevažne".

Mića Vujičić ocenio je da "istorijski roman, u kome se događaji iz bliže ili dalje povesti uzimaju kao podloga na kojoj će se zamrsiti ljudske sudbine", posebno privlači romanopisce, dok je Božo Koprivica izričit u oceni da je danas "vreme uglavnom divljih, samozvanih izdavača, tako da se izbrisala granica između diletanata i pravih pisaca".

U uži izbor uvršteni su: Oto Horvat "Sabo je stao" (Kulturni centar Novog Sada), Nikola Malović "Jedro Nade" (Laguna), Slavoljub Stanković "Prvaci sveta" (Geopoetika), Ivan Tokin "Najnormalniji čovek na svetu" (Samizdat B92), Milovan Marčetić "Knjiga o Beuku" (Čigoja štampa), Mileta Prodanović "Vitiligo" (Arhipelag), Tanja Stupar Trifunović "Satovi u majčinoj sobi" (Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Istočno Sarajevo), David Albahari "Životinjsko carstvo" (Čarobna knjiga, Beograd), Vukašin Štreker "Zabrana upotrebe vatre i vode" (Književna radionica Rašić, Beograd), Laslo Blašković "Razbrajalica" (Arhipelag) i Filip David "Kuća sećanja i zaborava" (Laguna).

Kako je saopšteno, NIN će u narednom broju objaviti spisak najužeg izbora najboljih romana iz prošlogodišnje produkcije.

Šezdeset prvi dobitnik najprestižnijeg književnog priznanja u Srbiji biće proglašen 19. januara 2015.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: