Prvi srpski 3D "Peti leptir" premijerno u Beogradu

Premijera prvog srpskog 3D filma "Peti leptir", prema istoimenom romanu Uroša Petrovića u režiji Milorada Milinkovića, biće održana 23. decembra u Sava centru.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.12.2014.

17:55

Default images

Reditelj je danas, posle novinarske projekcije u bioskopu "Roda", izjavio da je imao sreću da dobije poziv, koji su prethodno neke njegove kolege odbile, za ovaj projekat, modernu bajku i fantastiku namenjenu deci i mladima, što je kod nas veoma redak žanr.

Autor više uspešnih komedija ("Mrtav 'ladan", "Potera za Sreć(k)om)") priznao je da mu je najveći izazov bio da radi bajku u žanru kojeg u srpskoj kinematografiji nije bilo još od "Čudotvornog mača" Voje Nanovića.

Tu sve mora da izgleda lako, a upravo je to najteže postići. Ipak, nije bilo problema jer sam u ovoj našoj situaciji kada se ne snima puno mogao da dobijem najbolje glumce, a zadovoljan sam što su i deca odlično uradila svoje uloge, dodao je Milinković.

On je rekao da im je popularni pisac Petrović dao slobodu u radu, ali je imao uvid u scenario, koji je pisala mlada Sara Radojković, davao dobre predloge i pomogao u nalaženju predivnih lokacija na Tari.

Film je sniman na lokacijama u Beogradu i na Tari tokom jula i avgusta.

Glavne odrasle likove igraju Tanja Bošković, Mihajlo Janketić i Marko Nikolić, a mlade iz doma za nezbrinutu decu igraju, prvi put na filmu, Ognjen Orešković, Petar Racić, Marija Radojković, Mihajlo Milidragović.

U ansamblu su i Jelena Đukić, Ljubomir Bandović, Goran Radaković, Nikola Vujović. Kuriozitet je da se pojavljuju i Lana Karaklajić, ćerka Tanje Bošković, Marko Janketić, sin Miše Janketića i Mina Nikolić, ćerka Marka Nikolića.

Kao u svakoj bajci, reč je o arhetipskoj borbi između dobra i zla, ali i o susretu glavnih junaka sa dobrim i zlom u sebi. Priča sa elementima avanture i mitologije vodi publiku u magični svet do granice onostranog.
Upotreba 3D tehnologije, prvi put u srpskom filmu, dobila je opravdanje zbog spektakularnih pejzaža planine Tare i velike pažnje posvećene scenografiji. Direktor fotografije je Miodrag Trajković.

Tanja Bošković, čiji bi se lik mogao opisati kao dobra i mudra vila, istakla je da je oduševljena Petrovićevom knjigom i da je presrećna jer je doživela da vidi film svojih snova, uzbudljiv i prelep film koji je 20 santimetara iznad zemlje, odvajajući nas od blata i đubreta svakodnevice.

Janketić je rekao da je retko sa većim zadovoljstvom i lepšim osećanjem igrao neku ulogu, mada je njegov lik najveća zloća, jer su i literatura i vizija reditelja ponudili mogućnost da se malo podignemo od zemlje i pogledamo svet drugim očima.

Projekat je realizovan privatnim sredstvima. Producent Slavoljub Gnjatović priznao je da su ga svi pitali "da li je normalan?", ali je našao koproducenta koji je uložio u opremu.

Zacrtali smo cilj, nismo hteli da čekamo u redu za pare i nismo se pokajali. Cilj je bio da napravimo nepretenciozan film koji će publika voleti i da izađemo iz srpskog mejnstrima koji gubi publiku zbog dominacije hermetičnog, art filma. Važno je i to što smo uspeli da pomerimo tehničke standarde u domaćoj kinematografiji, istakao je on.

Premijera u Sava centru biće prva 3D projekcija u najvećoj beogradskoj dvorani. SC ne poseduje odgovarajuću 3D opremu, pa će posebno za ovu priliku biti postavljeno veliko platno od 200 kvadratnih metara i snažni 4K projektor, a ozvučenje će biti dodatno pojačano.

Sledi premijera u Novom Sadu 24. decembra. Zatim će i gledaoci van većih gradova biti u prilici da vide ovaj film u 3D verziji posredstvom mobilnih 3D projektora širom Srbije, najavila je "Art vista".

Roman "Peti leptir" objavila je beogradska Laguna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: