Uelbekov roman islamom talasa Francusku

Novi roman kontroverznog francuskog pisca Mišela Uelbeka izaziva polemiku i pre samog objavljivanja.

Izvor: Izvor: Tanjug

Utorak, 16.12.2014.

19:34

Default images

Knjiga "Soumission" (Pokoravanje), koja će se u knjižarama naći od 7. januara, preti da "zapali" javnost svojim viđenjem Francuske u neposrednoj budućnosti.

Slavni pisac zamislio je da će 2022. godine, nakon drugog mandata Fransoa Olanda, zemlja upasti u političku krizu bez presedana sa dolaskom na vlast "muslimanskog bratstva" pod vođstvom izvesnog Mohameda Ben Abesa.

Abes, koji je zahvaljujući koaliciji sa UMP-om Nikole Sarkozija i socijalistima porazio na izborima ultra desničarski Nacionalni front, za premijera imenuje nekadašnjeg ministra obrazovanja i antiglobalistu Fransoa Bejrua.

U društvu na ivici građanskog rata, situaciju će dodatno zaoštriti dva predloga zakona kojim se predviđa islamizacija obrazovanja i legalizacija poligamije.

Glavni junak, univerzitetski profesor Fransoam, nalazi se pred dilemom da li da pređe u islam ili ne.

Kako prenose francuski mediji, ministarka kulture Fler Pelren već je izjavila da će pročitati Uelbekovu knjigu čim bude objavljena.

Poslednji roman koji je Uelbek objavio "Karta i terirotija" 2010. nagrađen je prestižnom Gonkurovom nagradom.

Kritika je Uelbekove romane često karakterisala kao vulgarne, pamfletske, pornografske, a zbog stavova koje je iznosio u njima i svojim intervjuima optuživali su ga da je rasista, ženomrzac i islamofob.

Zbog antiislamskih stavova i optužbi za izazivanje rasne i verske mržnje 2005. je dospeo na sud, mada je kasnije oslobođen optužbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: