Mladenović: Paralele između Srbije i Dogvila

Scensko-muzička predstava „Dogvil“ reditelja Kokana Mladenovića i kompozitora i producenta Marka Grubića biće premijerno izvedena 19. decembra u Mikser hausu u Beogradu, a odmah potom počeće i turneja ekipe predstave po Srbiji.

Izvor: Izvor: Tanjug

Utorak, 16.12.2014.

13:51

Default images

Ova neuobičajena predstava, zasnovana na istoimenom filmu Larsa fon Trira, pripada angažovanom teatru i kritički govori o Srbiji danas, rekao je Tanjugu Kokan Mladenović.

„Nas je iz tog sjajnog scenarija zanimalo upravo ono što je angažovano i što predstavlja paralele sa gradom i zemljom u kojima mi živimo“, objasnio je on.

Dogvil je grad koji decenijama živi svoju izolaciju. Tu su se razvile neke posebne vrste, koje postoje samo u izolaciji. Stanovnici Dogvila vole da kažu za sebe da su fini, vaspitani i kulturni, patrijarhalni, odani lokalnoj zajednici, verujući ljudi.

Međutim, dolazak strankinje Grejs vrlo brzo ih razobliči i definiše kao ljude prepune mržnje, nasilja, netolerancije prema svemu što dolazi sa strane, prema nekom ko drugačije voli, ko drugačije razmišlja, prema bilo čemu što na bilo koji način narušava palanačku idilu Dogvila, ispričao je reditelj predstave.

„Bojim se da su paralele između Dogvila Fon Trira interpretiranog na taj način i grada u kojem živimo više nego očigledne“, rekao je on.
Branislav Trifunoviæ
Muziku izvodi uživo Vrooom u sastavu: Andrijana Belović (glas i klavijature), Jamal al Kiswani (saksofoni, flauta, gitara, klavijature) i Marko Grubić (bas, gitara, klavijature, loopovi).

Branislav Trifunović igra sve muške uloge u komadu, a ulogu Grejs (u alternaciji) i sve ostale ženske uloge Milica Majstorović i Tamara Aleksić.

Glumci su u ovoj predstavi i pevači, jer uživo izvode songove na muziku Grubića i tekstove Mladenovića.

„Koristim scenario Fon Trira, ali sam napisao osam songova koji su presek našeg života. Oni govore o stanju u kulturi, o našoj izolaciji, o mržnji, o netoleranciji prema gej populaciji, o svemu što čini zlo koje trenutno vlada Srbijom“, izjavio je Mladenović.

U sadržaj predstave uključena su 22 „koautora“, kroz konkurs "Dogvil interakcija".

„Više od 3.000 pre svega mladih iz Srbije i regiona učestvovalo je u tome. Mi smo hteli da to ne bude samo naša predstava i naš stav o ovom vremenu, nego da napravimo presek šta je to što sve nas tišti u toj neverovatnoj izolaciji u kojoj živimo, u tom zatvaranju Srbije putem otvaranja ka Evropi, ako možemo to tako da definišemo“, rekao je on.

Najbolji i najzanimljiviji radovi ubačeni su u predstavu. Ima ih i u tekstovima songova i u tekstu koji izgovaraju glumci, a pre svega u video-materijalu koji prati sve songove.
Milica Majstoroviæ
Mladenović je objasnio da dramske scene, u kojima se prepliću pripovedanje i realistička gluma, donose teme koje se zatim tretiraju kroz song.

Na primer, kako je naveo, sjajna je scena kada Grejs dođe u Dogvil i nema još gde da živi, pa joj daju njihov teatar. Oni su imali teatar, ali je zatvoren pre deset godina jer im nije bio potreban, nikog više nije zanimalo pozorište i nisu imali želju da ga izdržavaju.

Zatvorili su i muzeje, jer su odlučili da su freske u lokalnoj crkvi sasvim dovoljne za likovnu umetnost, pa su zatvorili biblioteku i sve ostalo što ima veze s kulturom.

„Ta scena je nama motiv da krenemo u song koji se zove ’Smrt kulture u Srbiji’“, rekao je reditelj.

On je dodao da ga ta tema već dugo zaokuplja i da su predstavom hteli da pokažu da nije važno samo imati novac, odnosno da je važnije imati ideju.

„Počeli smo od razgovora šta bismo voleli da radimo u teatru. Na osnovu toga okupili smo ekipu i našli istomišljenike u Mikser hausu i drugim koproducentima“, rekao je Mladenović, pominjući SKC Novi Sad, Dom mladih Pančevo i ističući da je ponosan što na konkursu Sekretarijata za kulturu Beograda nisu dobili nijedan dinar.

„Skupili smo se oko ideje, bez budžeta, radili onako kako mislimo da treba, a i pružili smo šansu mladima“, izjavio je on, podsetivši da su dve mlade glumice izabrane na audiciji među više od 150 kandidatkinja. Mladenović je rekao da je interesovanje za predstavu veiliko i da će se posle premijere i repriza u Beogradu igrati tokom zime po Srbiji, a od proleća i na turneji u Bosni i Hrvatskoj.

Predstava „Dogvil“ do kraja decembra biće izvedena čak devet puta, a kompletan raspored prvog dela turneje pogledajte u nastavku:

- Pančevo: 17. i 18. decembar, dvorana Apolo Doma omladine Pančeva – pretpremijere
- Beograd: Mikser House: 19. i 20. decembar PREMIJERE, 21. decembar - prva repriza
- novosadske premijere, SKC NS Fabrika: 22. i 23. decembar
- Kulturni centar Inđija, 27. decembar
- Kragujevac: Sala Prirodno-matematičkog fakulteta - 29. decembar (u organizaciji SKC Kragujevac)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: