Ružica Sokić: Duh i dar koji se pamte

Godišnjica smrti (19. decembar) i 80-godišnjica rođenja Ružice Sokić, jedne od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumica, obeležavaju se nizom manifestacija.

Izvor: Izvor: Novosti Autor: R. Radosavljeviæ

Utorak, 16.12.2014.

09:21

Default images

Fondacija "Ružica Sokić", čiji je cilj da sačuva uspomenu na izuzetan dar i duh koji su ostavili dubok trag u našoj kinematografiji i pozorištu, ali i u čitavom kulturnom miljeu Beograda, upriličila je program zajedno sa Jugoslovenskom kinotekom i Ateljeom 212, pišu Novosti.

Pored projekcije filmova "Žuta" Vladimira Tadeja, "Kad budem mrtav i beo" Živojina Pavlovića, koji podsećaju na njena ostvarenja iz najslavnije epohe srpskog filma, "crnog talasa", i izložbe plakata najvažnijih dela u kojima je igrala, direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Rale Zelenović najavio je i program za 18. decembar - "Veče sećanja" u svečanoj sali Kinoteke, uz film "Život je san" Dragana Kresoja.

"Dug" prema Ružici Sokić za sve ono što je dala i ostavila ovdašnjem filmu, Muzej kinoteke pokazao je i početkom ove godine, kada joj je priredio omaž.

U Ateljeu 212, kući u kojoj je više od 50 godina bila na sceni i ostvarila nezaboravne likove u predstavama od kojih se mnoge danas smatraju antologijskim ostvarenjima - "Ko se boji Virdžinije Vulf", "Krmeći kas", "Čudo u Šarganu", "Kod lepog izgleda", "Korešpodencija", "Ženski orkestar", "Priče iz Bečke šume", "Iz života kišnih glista", "Aveti", "Bergmanova sonata"..., 16. decembra svečano će biti otvorena izložba "Sećanje na Ružicu Sokić". Godišnji pomen glumici koja je dobila najveće jugoslovenske i srpske filmske i pozorišne nagrade, koja je govorila da je izgubljena kad nema glumački zadatak, jer joj se običan život možda i ne dopada, biće održan 19. decembra u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Ciljevi Fondacije

Fondacija "Ružica Sokić" osnovana je na inicijativu njenog supruga Miroslava Lukića, koji je i upravitelj, a članovi Upravnog odbora su Vesna Krčmar, Milan Caci Mihailović, Marina Gavrilović, Tomica Milosavljević i Vesna Stanković. Kako je najavljeno, fondacija će od sledeće godine dodeljivati nagradu za mlade dramske umetnike, a njeni ciljevi su promovisanje, zaštita i unapređenje humanitarnih aktivnosti i umetnosti. To će se odvijati kroz podršku i solidarnost u rešavanju problema i potreba koje prate razvoj naročito mladih glumaca, ali i drugih umetnika i studenata pozorišne i filmske umetnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: