Premijera "Selme": U SAD se ništa ne menja

Ekipa filma "Selma" američke rediteljke Ave Divernej povukla je 14. decembra na premijeri u Njujorku paralele između njihovog filma o pokretu za građanska prava Afroamerikanaca i nedavnih protesta širom SAD, skrenuvši pažnju na nedavna policijska ubistva nenaoružanih crnaca.

Izvor: Izvor: Beta

Ponedeljak, 15.12.2014.

14:08

Default images

"Možete da otvorite prozor i vidite ljude koji protestuju i možete da pogledate film i videćete slično. Ljudi nose različitu vrstu odeće, radi se o drugoj eri, ali tema je i dalje ista", rekla je Opra Vinfri, producentkinja filma koja i glumi u njemu.

"Selma" je zasnovana na priči o marševima 1965. iz gradića Selma u Alabami do Montgomerija, koje je predvodio Martin Luter King. Demonstranti afroameričkog porekla tada su tražili pravo glasa.

Britanski glumac Dejvid Ojelovo, koji igra Kinga u filmu, rekao je da dok su snimali film nisu mogli ni da sanjaju da će doći do tekućih protesta u SAD, izazvanih rasnim tenzijama pošto su policajci u više odvojenih slučajeva ubili nenaoružane crnce.
Beta/AP
"Završili smo snimanje početkom jula, početkom avgusta ubijen je Majkl Braun, a sada smo usred situacije sa Erikom Garnerom (koga je jedan policajac ubio u Njujorku). Mislim da to govori... da ne živimo u Americi koja je prevazišla rasne tenzije", ocenio je Ojelovo.

On je dodao da se nada da će "Selma" pokazati da se "ova borba nastavlja i da će svi uzeti učešće u njoj".

Neki glumci iz filma su i učestvovali u protestima prethodnih dana, poput glumice Lorejn Tusen, koja je s desetogodišnjom ćerkom bila na protestu u Njujorku u subotu.

"Želela sam da se uverim da ona zna da može nešto da promeni: da je važno da ustane i kaže kada je nešto pogrešno, kada je nešto nepravično. Zlo se širi samo kada ćutimo. I mada znamo da je teško vreme, naš glas se računa, te zato želim da moja ćerka zna da se njen glas računa", rekla je Tusenova.
Beta/AP
Kako navodi agencija AP, drugi glumci su ostavili svoj aktivizam za crveni tepih.

Glumac Vendel Pirs nosio je majicu s natpisom "Ne mogu da dišem", aludirajući na ubistvo Garnera koga je policajac ugušio vukući ga za kragnu, dok je on ponavljao da ne može da diše. Garnera je policajac priveo zbog ilegalne prodaje cigareta.

"Ovo nije film o prošlosti. Ovo je film o veoma, veoma aktuelnoj sadašnjosti, jer se iste stvari već dugo dešavaju", rekao je Pirs.
Beta/AP
Glumac Ruben Santjago-Hadson pozirao je fotografima s rukama dignutim uvis, referirajući time na ubistvo Brauna, osamaestogodišnjaka koji je podigao ruke uvis, ali policajac je ipak pucao na njega u Fergusonu u Misuriju.

Prikazivanje "Selme" u američkim bioskopima počeće 25. decembra, dok u januaru počinje međunarodna distribucija filma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: