Kralj Holivuda - Klark Gejbl

Muzej Jugoslovenske kinoteke nastavlja ciklus “Velikani svetskog filma” izborom 12 filmova čuvenog holivudskog glumca Klarka Gejbla (Clark Gable), koji je tokom tri decenije igrao zapažene glavne uloge u više od 60 filmova.

Izvor: Izvor: N. Pavloviæ / SEEcult.org

Ponedeljak, 15.12.2014.

10:26

Default images

Posetioci će do 17. decembra imati priliku da se podsete nekih najznačajnijih naslova ovog srcelomca koji je najviše ostao upamćen po ulozi Reta Batlera u klasiku “Prohujalo sa vihorom” iz 1939. godine, piše portal SEEcult.

Tokom karijere bio je više puta nominovan za Oskara, a ekran je delio sa podjednako čuvenim glumicama i lepoticama tog doba, poput Džoan Kroford (Joan Crawford),Mirne Loj (Myrna Loy), Džin Harlou (Jean Harlow), Lane Tarner (Turner), Norme Širer (Shearer), Ave Gardner, Vivijan Li (Vivien Leigh), Merilin Monro (Marilyn Monroe)... Sarađivao je sa mnogim istaknutim rediteljima, kao što su Džon Hjuston(John Houston), Frenk Kapra (Frank Capra), Džon Ford (John) i Viktor Fleming(Victor).

Gejblov ciklus počeo je 13. decembra filmovima “Suzan Lenoks, njen uspon i pad” (1931)Roberta Z. Lenarda (Leonard), Kaprin “Dogodilo se jedne noći” (1934) i “Pobuna na brodu Baunti” (1935) Vilijama Velmana (William Wellman). Tokom 14. decembar održane su projekcije Velmanovog “Zova divljine” (1935), “Dva suparnika” (1938) Džeka Konveja (Jack Conway) i “San Franciska” (1936) V.S. Van Dajka (W.S. Van Dyke).

U Muzeju Kinoteke biće 15. decembra prikazano “Idiotovo zadovoljstvo” (1939)Klarensa Brauna (Clarence Brown), a potom i čuveni Flemingov film “Prohujalo sa vihorom” sa Gejblom i Vivijan Li u glavnim ulogama, čime će biti obeleženo i 75 godina od premijere tog klasika.

U Kinoteci u Uzun Mirkovoj, 16. decembra biće prikazani Konvejev “Petrolej/Boom Town” (1940) i Fordov “Mogambo” (1953), a ciklus posvećen Gejblu bice završen filmovima “Banda anđela” (1957) Raula Volša (Raoul Walsh) i Hjustonovim“Neprilagođenima” koji je bio poslednji film ne samo za Gejbla, već i za Merilin Monro.

Kao izrazito markantan muškarac, Vilijam Klark Gejbl (1901-1960) je uvek kraj sebe imao damu koje je pravdala taj dobar glas. Sve dame njegovog života su imale jak uticaj na njegovu ličnost, privatno, ali dosta i profesionalno. Kako je naveo Radiša Cvetković u programu Kinoteke, Gejbl je dopuštao napredak i razvoj uz partnerke koje su bile njegova jača strana. Ono što ga je činilo slabim nikada nije dovolјno otkrio.
Klark Gejbl i Meri Astor u filmu Crvena prašina
Rođen početkom 20. veka u radničkoj porodici koja mu nije mnogo pružila, niti ga edukovala, Gejbl je prošao trnovit put, ali ipak uspešan.

Počeo je karijeru u vreme prevrata - kada je film “progovorio”. Tada su heroji ere nemog filma već bili na zalasku i tražila su se nova lica koja imaju “glas i stas”. Uklopio se kao naručen i znao to da podeli sa najbolјim i najlepšim glumicama tog vremena.

Malo je filmskih junaka, malo glumaca, koji su tako dominatno vladali zagrlјajem. A kod malo koga su se glumice tako senzualno predavale kao u zagrlјajima Gejbla.

Brčići predratnog zavodnika, smešak ispod koga blistaju jaki zubi i upečatlјive, velike uši ili zalizana kosa, bili su uvek rado slikani/snimani detalјi, važni u profilima Gejbla. Studio MGM (kasnije i Kolumbija pikčers) je pazio na svog heroja koji im je donosio ogroman novac, te je izgled, koji podrazumeva negu frizure, šminku, kostim junaka, bio od velike važnosti. Kod takvih filmskih ikona, privatno postaje javno, te zajedničko svima. Bez jasnih distinkcija i razgraničenja u tim segmentima života, velike zvezde su često imale tragičnu sudbinu. Gejbl nije mogao mnogo da se požali, međutim, njegove lјubavne afere i romanse često su pokazivale da ogromna popularnost ipak izvesne posledice.

Najveći filmski uspeh je, prema mišljenju mnogih, ostvario u Kaprinom filmu “Desilo se jedne noći” (1934), koji mu je doneo i jedinog Oskara. Lјupka komedija koja je uspela da postane najznačajniji film tog vremena dogodila se na prelomu karijere Gejbla, mada je on uvek bio na vrhu - deset godina pre Drugog sv. rata i nekih pet, šest godina po završetku, bio je najplaćeniji glumac najuticajnijeg filmskog univerzuma.

Avanturistički žanr je možda bio blizu onome što je dosta pre toga viđeno u “Pobuni na brodu Baunti” Frenka Lojda (1935) koji je uz svu akciju i mnoge rimejkove, gde su glavne uloge bile dodelјene velikanima kao što su Brando ili Antoni Hopkins, ipak ostao zlatno privezan za svoju glumačku ekipu koju je predvodio Gejbl.
Prohujalo sa vihorom (Beta/AP)
“Prohujalo sa vihorom” (1939) je film koji je često prva asocijacija na Gejbla. Dominacija u žanrovima romantičnih drama, koja se u tom filmu ukrstila sa vrlo osetlјivom ratnom tematikom, dala je budućem vojniku i glumačkoj zvezdi prostor za dokazivanje.

Tokom snimanja “Prohujalo sa vihorom”, Gejbl se razveo od Marije Frenklin i oženio svojom najvećom ljubavi, Kerol Lombard. Njihovu romansu prekinuo je Drugi svetski rat, u kojem je i Kerol učestvovala posećivanjem i hrabrenjem vojnika na frontu. Nakon povratka sa jednog od tih putovanja, avion u kojem su bili ona i ostali putnici srušio se u američkim planinama. Njena pogibija je Gejbla bacila u očaj i od njega napravila sumornog čoveka. Priključio se vojsci i za dostignuća tokom vazdušnih misija u Nemačkoj dobio je dva odlikovanja i bio čak promovisan u čin majora.

Mnogi od njegovih filmova su bili ne samo lјubavne melodrame i avanturistički spektakli, nego ujedno i filmovi za celu porodicu. Možda bi tu negde mogao da se uvrsti film “Zov divlјine” (1935) koji je takođe bio dostojna ekranizacija prelepog romana Džeka Londona.

“Mogambo” (1953) s Grejs Keli i Avom Gardner je bio film koji su mnogi fanovi tražili još od “Prohujalo sa vihorom”. Afrička divlјina i neukrotivi Džon Ford sa najbolјim adutima Holivuda napravio je klasik.

Hiperproduktivnost ga nije umarala, niti dovela do krize zagliblјivanja u tamne poroke. Sve što ga je vuklo napred su bile još veće i odvažnije uloge. I naravno, žeđ za lepšom, bolјom drugom polovinom.
Mogambo (Wikimedia Commons)
Poslednji Gejblov film bio je “Neprilagođeni” (The Misfits, 1961) Džona Hjustona, prema scenariju Artura Milera.

Gejbl je u tom filmu igrao kauboja u godinama koji izgubljeni smisao života nalazi u neuzvraćenoj ljubavi prema mladoj i prelepoj striptizeti i pomalo pevačici (Merlin Monro).

Hjuston se nerado sećao tog filma, koji je bio poslednji za dva najveće filmske zvezde Holivuda tog doba – kralјa i kralјicu. Oboje neprilagođeni.

Sniman je na lokaciji grada Rino u Nevadi, a i glumci i filmska ekipa bili su izloženi teškim temperaturnim vremenskim prilikama (nekada i više od 45 stepeni). Gejbl je odbio da ga zamenjuje dubler u zahtevnim scenama. Sve je mirno podnosio, jer je bio presrećan što će dobiti sina. Nije dočekao da ga vidi, međutim, jer je dva dana nakon završetka snimanja uloge u “Neprilagođenima” doživeo težak srčani udar i umro 16. novembra 1960.

Gejblova smrt označila je i kraj ere Holivuda koja se obično označava kao zlatno doba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: