Motorhead i Eagles of Death Metal na 15. Egzitu

Prvi izvođači koji su potvrđeni kao zvezde ovogodišnjeg jubilarnog 15. Exit festivala su Eagles of Death Metal i Motorhed. Od domaćih bendova prvi su potvrđeni Škrtice, Eyesburn i Goblini.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 14.12.2014.

08:40

Default images

Ekskluzivnu informaciju su saopštili upravo članovi benda Goblini na sinoć održanom Koncertu godine u Novom Sadu.

Jedan od najznajčajnijih hard rok i hevi metal bendova Motorhead stižu na EXIT da na Petrovaradinskoj tvrđavi, u okviru jubilarne turneje povodom 40. godina postojanja, da u žestokom ritmu otpraše čuvene hitove "Ace of Spades", "Rock Out", "Killed By Death", "Overkill", kao i mnoge druge.

Legendarni bend je davne 1975. godine osnovao basista, frontmen i autor pesama, Lemi Kilmister, jedna od najuticajnijih ličnosti u istoriji hevi metal i rok scene.

Sastav, čija numera "Heartbreaker" sa poslednjeg albuma "Aftershock" je nedavno nominovana za Grammy nagradu, poznat je po tome su tokom svih ovih godina uporno odbacivali žanrovske klasifikacije svoje muzike, a frontmen Lemmy tradicionalno otpočinje njihove koncerte kultnom rečenicom: "Mi smo Motörhead. Mi sviramo rokenrol!"

Legendarni britanski bend ima ogromnu bazu obožavalaca na prostorima bivše Jugoslavije, još od šezdesetih godina kada je frontmena Kilmistera, kao jednog od prvih rokera koji su ovde svirali, dočekao i Josip Broz Tito. Uprkos dugoj karijeri, Motörhead je veoma produktivan bend: u januaru otpočinju rad na svom 22. studijskom albumu kojim će proslaviti 40. godina postojanja benda, a neke od pesama s ovog albuma ćemo imati prilike da čujemo i na Petrovaradinskoj tvrđavi. Zabavni rokenrol sastav, kalifornijski Eagles of Death Metal, prvi put u Srbiji nastupiće u dobrom duhu proslave 15 godina EXIT festivala. Bend koji se još od 1998. godine uspešno poigrava estetikom prljavog roka i svojim duhovitim tekstovima, spotovima i nastupima dekonstruiše stereotipe koje nosi tvrd gitarski zvuk, oformili su nestašni dečaci rokenrola, harizmatični Džesi Hjudžes i multitalentovani Džoš Hom, frontmen grupe Queens of the Stone Age, čije umeće su fanovi EXITa upoznali u junu ove godine na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Albumi "Peace, Love, Death Metal" (2004), "Death by Sexy" (2006) i "Heart On" (2008) lansirali su ih u sam vrh svetske gitarske scene, dok hitovi poput "I Want You So Hard (Boy’s Bad News)", "I Got a Feelin (Just Nineteen)", "Wannabe in L.A", "Miss Alissa", "Cherry Cola", "Only Want You" obećavaju razornu energiju na Petrovaradinskoj tvrđavi!

Eagles of Death Metal najavili su za 2015. izlazak novog, dugoočekivanog albuma. Frontmen Jesse Hughes ovo je prokomentarisao u sebi svojstvenom stilu: “Ponovo smo pokrali gomilu pesama od najvećih rok bendova na svetu. Što znači da će ovo biti najveći rok album ikada napravljen!” Rokenrol divovima pridružiće se i predstavnici domaće scene. Melodični pank rok sastav, Goblini, stekli su još tokom devedesetih ogromnu popularnost u Srbiji i njihov album “U magnovenju” smatra se jednim od najuticajnijih izdanja na našoj sceni. Poslednji studijski album, “Roba s greškom”, ustoličio je sastav na regionalnoj pank sceni, a publika njihovim energičnim nastupima naprosto ne može da odoli!

Jedan od najuticajnijih hardkor/rege sastava u regionu, Eyesburn, tokom neverovatnih dvadeset godina na sceni stvorili su prepoznatljivi zvuk, kombinujući žestoke gitarske rifove i rege ritmove koji ih izdvajaju od drugih bendova. Na EXITu će još jednom pokazati zbog čega su bili i ostali simbol čitavog jednog društvenog, ali i muzičkog pokreta u Srbiji i na Balkanu.

Pred publikom iz celog sveta nastupiće i nova supergrupa Škrtice, koja pored kultnog frontmena, Caneta iz Partibrejkersa, obuhvata i članove iz nekoliko poznatih sprskih bendova. Pored Koleta iz Velikog prezira, tu su Boris iz Jarbola i Danilo i Boško iz Straight Mickey and the Boyz.

Exit festival će ove godine biti održan od 9. do 12. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, a zatim se zabava nastavlja na plaži Jaz u Budvi i na drugom po redu Sea Dance festu, koji će trajati od 16. do 18. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: