Noel - Božićni koncert na Kolarcu

U velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine ansambl za ranu muziku "Muzika profana" iz Mađarske održaće večeras koncert božićne muzike stare Evrope pod nazivom "Noel".

Izvor: B92

Subota, 13.12.2014.

12:07

Default images

Ansambl za ranu muziku "Muzika profana" osnovan je 1987. godine. Sastav izvodi kompozicije nastale u period od XVI do XVIII veka na autentičnim instrumentima. Do sada je ostvario pet kompakt-diskova: Kájoni codex, Fećtsćule, In Paradise, Noël, Antico e modern i Antico e modern.

Muzika profana je nastupala s uglednim domaćim i stranim ansamblima i solistima, među kojima su i Marta Šebešćen i Marija Zadori sarađujući na brojnim projektima i učestvujući na značajnim festivalima. Između ostalih, tu su i festivali „Donat Bać“, zatim oni u Dortmundu, Barseloni, Turu, rumunskom gradu Mjerkureja Čuk, Češkom Krumlovu, i na Festivalu rane muzike u Salcburgu.

Članovi ansambla "Muzika profana“ su usavršavali svoje tehničke i muzičke veštine kod svetski priznatih pedagoga. Takođe, i sami članovi podučavaju ranu muziku, pretežno na letnjim majstorskim radionicama.

"Muzika profana“ redovno nastupa širom Mađarske, često gostujući i u brojnim drugim evropskim zemljama.

Judit Andrejski se smatra simbolom negovanja rane muzike u Mađarskoj. Diplomu stiče kao studentkinja orguljaša Gabora Lehotke. Baroknu vokalnu tehniku potom uči u Poljskoj kod kontratenora Marćina Bornus-Ščićinskog.

Paralelno sa studijama u Varšavi, pohađa i majstorske radionice u Austriji, Velikoj Britaniji i Holandiji. Dobitnica je specijalne nagrade na Međunarodnom takmičenju u baroknom pevanju u Mađarskoj.

Njena misija je predstavljanje i popularizacija rane muzike svoje domovine. Kao solista nastupa širom sveta, a sve njene resitale publika ispraća sa stojećim ovacijama. Kao jedno od nezaboravnih izvođenja Judit Andrejski treba spomenuti ono na salcburškom Festivalu za ranu muziku gde je nastupila s Nurijom Rijal.

Osim toga što je vokalna solistkinja i čembalistkinja "Muzike profane“, članica je i vokalnog ansambla "Corvina Consort“. Njena profesionalna saradnja s dobitnicom nagrade UNESKO-a Martom Šebešćen započela je 2009. godine i traje do danas. Ove dve umetnice vrlo često zajedno nastupaju širom sveta. Kao posvećena promoterka rane muzike Judita od 2010. godine redovno održava majstorske radionice u Mađarskoj.

Na koncertu učestvuju: Judit Andrejski, čembalo, sopran, Katalin Kalai, blok-flauta - Andrea Molnar, blok-flauta Ester Draškoci, violina, organ - Ana Laćeđi, viola da gamba Dorotja Rihter, viola da gamba - Žolt Sabo, viola da gamba Kajus Hera, lauta, teorba.

Lautista Kajus Hera iz Temišvara (Rumunija) stalni je gost ansambla "Muzika profana“. Inače diplomirani profesor gitare, ovaj umetnik tek kasnije uči lautu kod Hopkinsona Smita u Bazelu na učilištu "Schola Cantorum Basiliensis“. Redovno svira u Budimpešti kao član brojnih i različitih kamernih formacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: