Abba u BG: Zaigrajte u mjuziklu „Mamma Mia“

„Mamma Mia“, jedan od najpoznatijih mjuzikala na svetu, zasnovan na hitovima legendarne grupe Abba, 2015. godine dobija svoju srpsku verziju, a tim povodom Pozorište na Terazijama ovog meseca organizuje audicije za jednu od glavnih uloga.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.12.2014.

12:01

Default images

Legenda kaže da se širom sveta na pozorišnim scenama svakodnevno izvede bar sedam različitih produkcija mjuzikla „Mamma Mia“. To nimalo ne čudi ukoliko se uzme u obzir popularnost mjuzikla kao žanra, ali i popularnost pesama omiljene švedske četvorke, koje s vremenom ne blede već još jače odjekuju na svim meridijanima.

Fenomen sastava Abba devedesetih je, nakon raspada benda, dobio sasvim novu dimenziju u vidu mjuzikla koji je u Londonu premijerno izveden 1999. godine. Publika je na prečac osvojena ljubavnom pričom ispričanom kroz dobro poznate hitove kao što su „Chiquitita“, „Dancing Queen“, „I Have A Dream“, „Knowing Me Knowing You“, „The Winner Takes It All“, „Super Trouper“, „Take A Chance On Me“, „Voulez Vouz“...

Uz originalnu muziku i tekst Benija Andersona i Bjorna Ulveusa, mjuzikl „Mamma Mia“ napisala je Ketrin Džonson, a originalnu produkciju režirala je Filida Lojd. Nakon britanske, američke, nemačke, holandske, španske, švedske, meksičke, kineske i brojnih drugih produkcija, mjuzikl „Mamma Mia“ naredne godine dobiće i srpsku verziju, a poznate hitove na našem jeziku izvešće ansambl Pozorišta na Terazijama.

Predstavu će režirati Jug Radivojević, koji se u Pozorište na Terazijama vraća nakon duže pauze, još od režije brodvejskog hita „Producenti“, u čijoj je originalnoj postavi svoj raskošan talenat pokazao i Nikola Simić. Za koreografiju je zadužena čuvena slovenačka koreografkinja Mojca Horvat, koja je radila na nekim od najboljih produkcija Pozorišta na Terazijama, kao što su mjuzikli „Čikago“, „Zona Zamfirova“, „Maratonci trče počasni krug“...

Radnja mjuzikla smeštena je na grčko ostrvo gde se dvadesetogodišnja Sofi sprema da stane na ludi kamen, želeći da je do oltara dovede otac kojeg nikada nije upoznala. To će biti prilično problematično, s obzirom na to da je u pronađenim dnevnicima svoje majke Sofi otkrila da su u igri tri potencijalna muškarca. Zato ona poziva svu trojicu, dovodeći u niz neobičnih situacija kako sebe, tako i svoju majku, ali i njene bivše partnere.

Traži se srpska Sofi

Kako bi ponudilo šansu mladim i još uvek neafirmisanim glumicama, beogradsko pozorište raspisalo je audiciju za jednu od glavnih uloga u mjuzikli, ulogu mlade Sofi.

Za audiciju se mogu prijaviti studentkinje glume ili diplomirane glumice starosti do 25 godina. Na audiciji će se osim pevanja i glume, proveravati igračke sposobnosti kandidatkinje, a pesme se na audiciji izvode uz klavirsku pratnju.

Prijavljivanje za audiciju traje do ponedeljka, 15. decembra, od 10 do 16 časova.

Audicija će se održati na Velikoj sceni Pozorišta na Terazijama u sredu 17. decembra 2014. godine u 10 časova. Za audiciju je potrebno pripremiti jedan monolog, kao i numere „I Have a Dream“ i „Honey Honey“. (Celokupan materijal dostupan je u Pozorištu na Terazijama, II sprat sektor PRODUKCIJA.)

Mjuzikl „Mamma Mia“ imao je i ništa manje popularnu filmsku adaptaciju, koju je režirala Filija Lojd, režiserka originalne pozorišne produkcije. Glavne uloge tumačile su Meril Strip i Amanda Sejfrid u ulozi majke i ćerke, dok su glavne muške uloge, kandidate za Sofijinog oca, igrali Pirs Brosnan, Kolin Firt i Stelan Skarsgard. Iako kritika nije dočekala film sa oduševljenjem, bioskopske blagajne širom sveta bile su opustošene od strane obožavalaca žednih Abbinih opijajućih tonova, pa je tako film postao mjuzikl sa najvećom zaradom u istoriji kinematografije. Te 2008. godine, specijalno povodom filmske premijere, okupila se i originalna postava Abbe (Bjorn Ulvaes, Beni Anderson, Agneta Feltskog, Ani-Frid Lingštad) kako bi pozdravila fanove.

Kako izgleda svetska produkcija mjuzikla „Mamma Mia“ domaća publika imala je priliku da proveri 2010. godine, kada je u tada Beogradskoj areni ovaj mjuzikl izvođen osam puta, od 29. juna do 4. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: