Otkazan koncert Mihaila Pletnjova

Koncert pijaniste Mihaila Pletnjova zakazan za sutra uveče u Kolarčevoj zadužbini otkazan je zbog iznednadnih zdravstvenih problema, saopštio je Centar za muziku Kolarčeve zadužbine.

Izvor: B92

Petak, 28.11.2014.

17:38

Default images

Proslavljeni ruski pijanista, dirigent i kompozitor Mihail Pletnjov (57) nakon deset godina ponovo je trebao da održi klavirski resital sutra uveče u Kolarčevoj zadužbini u okviru ciklusa Velikani muzičke scene.

Kupljene ulaznice se mogu vratiti od utorka 2.decembra do petka 12. decembra na biletarnici Kolarca.

Pijanista svetske slave Pletnjov pet godina nije svirao, intenzivno se bavio dirigovanjem i komponovanjem a prošle godine na muzičku scenu vratio se kao pijanista ali sa malim brojem nastupa. Beograd je jedan od tri grada koji je uvrstio u svoju mini turneju.

Pletnjov je proslavljeni pijanista čije sviranje po oceni svetskih kritičara odlikuje čudesna virtuoznost i oštroumnost. Ogroman muzički talenat pokazao je u ranom detinjstvu u rodnom Arhangelesku i već sa trinaest godina upisuje studije na Moskovskom konzervatorijumu.

Dobio je prvu nagradu na internacionalnom Takmičenju Čajkovski u Moskvi, 1978. godine. Od tada je svirao kao solista sa mnogim renomiranim međunarodnim orkestrima i sarađivao je sa poznatim dirigentima.

Dirigentsku karijeru započinje 1989. godine kada je pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsednika Sovjetskog Saveza, Mihajla Gorbačova, osnovao prvi privatno finansirani orkestar Rusije, Ruski nacionalni orkestar, danas jedan od najboljih svetskih orkestara.

Svake sezone Ruski nacionalni orkestar ima turneje po Evropi, Americi i Aziji, pod vođstvom Pletnjova i drugih znamenitih gostujućih dirigenata.

Kao kompozitor Pletnjov postiže veliki međunarodni uspeh, publika i kritika 1998. godine oduševljeno su ispratili premijeru njegovog koncerta za violu sa Jurijem Bašmetom kao solistom.

Pletnjov je 1996. i 2002. godine dobio Rusku državnu nagradu, a 2007. godine dodeljena mu je Nagrada predsednika za zasluge u kulturi u domovini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: