Herbi Henkok zadivio prepuni Sava centar

Američki džez-muzičar Herbi Henkok (Herbie Hancock) i njegov tročlani prateći bend izazivali su večeras, maštovitošću svoje svirke, divljenje prepune velike dvorane Sava centra u Beogradu.

Izvor: B92

Petak, 28.11.2014.

09:21

Default images

Henkok (73), basisita Džejms Genus, bubnjar Vini Kolajuta i gitarista Lajonel Lueke povremeno su zasmejavali publiku neobičnim zvucima koje su proizvodili, naročito Henkok čije su klavijature i sintisajzeri zvučali i kao efekti iz naučnofantastičnih filmova.

Koncert je počeo u predviđeno vreme, dvadesetdvominutnom improvizacijom iz koje se odmah zapazio neobični talenat gitariste Luekea da imitira druge instrumente, u ovom slučaju klavijature.

Kasnije se pokazalo da njegova gitara, uz malu pomoć vah-vah pedale i drugih efekata, ume da zvuči kao bas, kao žaba ili kokoška, ali i da bude ritmički nepredvidiva mešavina basa i gitare, krećući se kroz džez, bluz i fank.

Posle jednog takvog izliva mašte, Henkok je svog kolegu opisao kao "gitaristu, bubnjara, pevača", ali i kao "konceptualistu" i "pritiskača dugmića".

"I ja pritiskam dugmiće", rekao je Henkok, pionir električnog klavira, a zatim su njegove klavijature ispunile salu mešavinom elektronskih i organskih zvukova, i potom atmosferom kao iz krimi i futurističkih noar filmova.

Najavljujući svoj prvi hit "Watermelon Man", star više od pola veka, Henkok je rekao da odbija da tu kompoziciju svira na isti način. "To je dosadno", kazao je. "Hoćemo nešto sveže".

Usledili su "vanzemaljski" zvuci i ležerna muzička šetnja, tokom koje je Henkok svirao portabl sintisajzer, imitirajući patku, na šta mu je basista Genus odgovarao muzičkim mrmljanjem i brundanjem.

Ni Genus nije bio imun na transformacije zvuka, pa je njegov bas u jednom trenutku zvučao kao akustična gitara.

U jednom trenutku, Henkok je na klavijaturi imitirao trubu, a kada su se iz njegove mašine začuli smešni zvuci nalik mobilnom telefonu i ksilofonu, publika je prsnula u smeh.

U jednoj pauzi, neki posetilac je Henkoku mahnuo vinilnom pločom, na šta je ovaj kazao: "To je vrlo matora ploča. Izrasla joj je brada koliko je matora."

Zatim je Henkok ispričao kako je 1972. godine izgledao njegov prvi dolazak u glavni grad Srbije, tada i Jugoslavije.

"Stigli smo ovde iz Pariza, ali stigli smo mi muzičari, ne i naši instrumenti, pa smo ovde morali da ih pozajmljujemo. A nismo bili navikli na njima da sviramo. Kasnili smo i trčeći stigli na mesto nastupa, a neka novinarka mi je poturila pod nos mikrofon i kameru i pitala me: 'Zašto kasnite?' A ja sam joj kazao: 'Ma skloni se!' E, to je bio moj prvi susret s Beogradom", rekao je muzičar.

Posle gromko zatraženog bisa, Henkok i bend su se vratili na binu i odsvirali miks najpoznatijih Henkokovih kompozicija, a koncert je završen posle sat i 45 minuta vrhunskog muziciranja.

Herbi Henkok, rodjen 1940. godine, veliki je inovator u svetu džeza; nastupao je sa Majlsom Dejvisom i učestvovao u formiranju tzv post-bop zvuka, i bio je jedan od prvih džezera koji je počeo da koristi sintisajzere i da svira fank.

Osvojio je Oskara 1986. godine za muziku iz filma "Round Midnight", kao i desetine drugih nagrada.

Ovo mu je treći put da svira u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: