Beogradska premijera predstave “Niko”

Pozorišna predstava u produkciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad, "Niko”, inspirisana tekstom "Nico - Sphinx of Ice” Vernera Friča, premijerno će biti prikazana i pred beogradskom publikom, 3. decembra u klubu Mikser.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.11.2014.

14:12

Default images

Predstava je inspirisana likom i delom Kriste Pafgen Niko (1938 - 1988), ženom koja predstavlja simbol jednog vremena. Studirala je glumu na Li Strazberg akademiji u klasi sa Merilin Monro, bila je pevačica benda Velvet Underground, zatim jedna od super-zvezda Endija Vorhola, a pojavila se i u Felinijevom filmu "La Dolce vita“.

Bila je simbol nedodirljive i uzvišene lepote i inteligencije, ali je nosila kroz život lične traume još iz detinjstva , a onda i gubitke bliskih ljudi tokom života. Sada 35 godina nakon njene tragične, pomalo apsurdne smrti, ona iznova izaziva pažnju.

Osnovno pitanje predstave “Niko” jeste dostizanje slobode, njeno značenje i razumevanje. Da li je slobodan nešto što već nosimo u sebi, u umu ili u srcu ili je ostvarujemo kroz život? Kako se borimo za nju i da li su putevi koje biramo do slobode često pogrešni i opasni? Da li sloboda jeste sloboda tek onda kada uz nju stoji i odgovrnost ili ne? Šta je slobodna volja, šta je htenje, šta je želja, kreacija, odricanje, empatija?

Predstavu je režirala Milica Grujičić a igraju: Aleksandra Pejić, Anja Orelj, Jelena Asanović, Jelena Galović, Jelena Graovac, Maja Šuša, Višnja Obradović.

Karte po ceni od 600 dinara dostupne su na svim prodajnim mestima Gigs Tixa.

foto: flickr.com/tchon92

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: