Svečano otvaranje 20. Festivala autorskog filma

20. Festival autorskog filma biće svečano otvoren sutra, u 19:30h u Domu omladine Beograda, ceremonijom i projekcijom filma „Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju“ Roja Andersona.

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

10:15

Default images

Ovo ostvarenje je kultnom švedskom reditelju donelo Zlatnog lava na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu. Čast da otvori ovogodišnji festival pripala je kultnom reditelju Puriši Đorđeviću.

U okviru 20. Festivala autorskog filma biće prikazano preko 80 ostvarenja, od koji je u glavnom programu 21 ostvarenje, dok je dvanaest filmova je u kompeticiji za Gran pri „Aleksandar Saša Petrović”.

Glavna sala festivala i ove godine biće Dom omladine Beograda. Festival se održava na više lokacija u gradu: Dvorani Kulturnog centra Beograda, Muzeju Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11) i Novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1), UK „Parobrod“, Domu kulture Studentski grad, bioskopu „Fontana“

Pored pomenutih lokacija, program Festivala autorskog filma prikazivaće se i u Art bioskopu, u zgradi Zadužbine Ilije M. Kolarca, Studentski trg 5. Projekcije će se dešavati od 28. novembra do 5. decembra. Ulaznica košta 250 dinara, i kupuje se na blagajni Kolarca na dan projekcije. Filmski program na Kolarcu, kao i u drugim salama, može se naći na sajtu www.faf.rs.

U znak podrške Festivala autorskog filma bioskopu „Zvezda“, nekoliko filmova iz programa festivala biće reprizirano u ovom prostoru. FILMOVI U KONKURENCIJI ZA GRAN PRI “ALEKSANDAR SAŠA PETROVIĆ”

ČUDA (Aliće Rorvaher)
UMIRI VODU (Naomi Kavase)
MAMICA (Gzavije Dolan)
PARTY GIRL (Mari Amašukeli-Barsak, Kler Burže i Samjuel Tei)
PLAVA SOBA (Metju Almarik)
RIBARI BEZ MREŽA (Kater Hodjern)
SUD (Čaitanija Tamhane)
KOSAC (Zvonimir Jurić)
NEVESTE (Tinatin Kajrišvili)
VOJVODA OD BURGUNDIJE (Piter Strikland)
HAUHA – RAJ NA ZEMLJI (Lisandro Alonso)
BELA SENKA (Noa Deše)

„Umiri vodu“ reditljke Naomi Kavase je poetična filmska vizija koja suptilno vodi publiku kroz teme usamljenosti, gubitka i prve ljubavi. „Plavu sobu“ je Metju Almarik, glumac koji snima već četvrti film kao reditelj, zasnovao na istoimenoj noveli Žorža Simenona. Postoje sile koje čine da „normalni“ ljudi rade stvari koje „nisu normalne“ – ovo je film o tim silama, začinjen smrću, zločinom i misterijom.

Film „Ribari bez mreža“ Katera Hjoderna nastao je na osnovu istoimenog kratkometražnog rediteljevog projekta, takođe nagrađenog u Sandensu. Sniman u Istočnoj Arfici sa somalijskim naturščicima, ovaj film je opojna i ujedno otrežnjujuća pričao modernim piratima.

„Kosac“ je drugi dugometražni film reditelja Zvonimira Jurića. Priča koja se razvija tokom jedne letnje noći u hrvatskom selu, „Kosac“ je hrabra, humana drama koja navodi na preispitivanje.
Plava soba
Reditelj koji voli da se poigrava žanrovima, Piter Striklend (Berberian Sound Studio, Katalin Varga) vodi film „Vojvoda od Burgundije“ iz vintidž erotske melodrame u mnogo dublje i mračnije sfere i opčinjavajuće senzorno iskustvo. Hrabra priča o dinamici moći u odnosu između dve žene odvija se u dekadentnom svetu koji je Striklend stvorio za ovaj film, svetu koji samim tim nije ništa manje istinit, ili čak i zabavan.

Argentinski reditelj Lisandro Alonso (Mrtvi, Liverpul) izgradio je reputaciju kao reditelj minimalističkih, meditativnih ostvarenja, u kojima se mešaju dokumentarizam i fikcija, i ispituju granice i suština kinematografije. U njegovom novom filmu „Hauha – Raj na zemlji“ mit i stvarnost se survavaju jedno u drugo, ostavljajući gledaoca da se pita da li je jedan san završen pre nego što je drugi započeo. Oni koji su otvoreni za različite mogućnosti filmskog jezika diviće se Alonsovoj sposobnosti da drži pažnju gledaoca, nudeći predele, pokret, zvuk, kao i različite teme – o roditeljima i deci, kolonijalizmu i njegovim posledicama – na diskretan, više nego eksplicitan, način. Noa Deše je umetnik koji živi između Berlina i Los Anđelesa. „Bela senka“ je njegov prvi dugometražni film, u kome uspeva da, na emotivno izuzetno upečatljiv način, kreira lik glavnog junaka Alijasa, i dočara njegov svet u kojima se prepliću razni pakleni svetovi. U preciznoj i ekspresivnoj atmosferi filma „Bela senka“ publika je svedok borbe dečaka za pravdu i prevazilaženje tame koja ga okružuje. Prateći program u Dvorani kulturnog centra Beograda su celine „Bande a part” i „Off Hollywood“; u Zgradi Kinoteke „Tribute to Kaurismaki“ i „Retrospektiva Karla Baumgartnera“; „Srpski ekscentrični film“ posvećen delu Branka Vučićevića u Muzeju Kinoteke i „Snoliki film“ posvećen uspomeni na Marka Babca. U Muzeju Kinoteke održaće se i prateći program posvećen delu Puriše Đorđevića, kome će ove godine Festival autorskog filma dodeliti nagradu za životno delo. U „Parobrodu“ gledaoci će biti u prilici da uživaju u programu „Vreme muzičkih biografija“.
Premijera najlepšeg srpskog filma „Neposlušni“ rediteljke Mine Đukić je 28. novembra u 19:30 u Domu omladine Beograda.

Informacije o programu nalaze se na sajtu festivala, na adresi www.faf.rs, a festivalske vesti je moguće pratiti i na FB stranici www.facebook.com/festivalautorskogfilma i Tviter nalogu @FAFBg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: