Dnevnik Ane Frank postaje javno dobro

Čuveno delo Ane Frank, jedno od najznačajnijih svedočenja o progonu Jevreja za vreme Drugog svetskog rata, trebalo bi da postane javno dobro za nešto više od godinu dana.

Izvor: Izvor: Tanjug

Subota, 22.11.2014.

11:43

Default images

Fondacija posvećena uspomeni na mladu Jevrejku tvrdi da je njen otac Oto Frank, koji je preminuo 1980, koautor dnevnika objavljenog 1947, te da ta činjenica umnogome menja rok trajanja autorskih prava.

Prema pisanju francuskog Figaroa, Oto Frank je sakupio građu koju je ostavila njegova ćerka i izbacio pojedine delove, koje je smatrao previše ličnim. On je i priredio verziju knjige kakvu danas poznajemo. Budući da je umro 1980, to znači da autorska prava na Dnevnik Ane Frank važe do 2051.

Prema evropskom pravu intelektualne svojine, Dnevnik bi trebalo da pređe u javno dobro nakon 70 godina od Anine smrti, tj. za 13 meseci.

Fondacija smatra da je neophodno zaštititi još neko vreme ovo izuzetno delo, posebno od "negacionista i revizionista koji bi mogli da razvlače njegov sadržaj, pa čak i naruše uspomenu na Anu Frank".

Foto: heatheronhertravels / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: