Koenova muzika i život u UK Parobrod

Predstavljanje biografije Leonarda Koena “Cohen - muzika, iskupljenje, život” autora Liela Libovica, biće održano u sredu, 26. novembra od 19 h u Ustanovi kulture Parobrod u Beogradu.

Izvor: B92

Subota, 22.11.2014.

09:54

Default images

Ova studija predstavlja pokušaj objašnjenja fenomena Koenove svetske popularnosti, nimalo slučajno izašla iz štampe na srpskom jeziku, uoči njegovog 80. rođendana.

Zašto mu se već decenijama svuda ukazuje duboko poštovanje, dok se njegove pesme, kao himne i molitve, ne skidaju sa vrha top-lista, uz neprestanu zastupljenost u filmskoj i muzičkoj industriji.

O bitnim idejama, stihovima i Koenovim akordima govoriće Aleksandar Šurbatović, urednik u Dereti, Milan Vlajčić, kritičar, dr Ivana Medić, naučni saradnik Muzikološkog instituta SANU. Moderatorka je Katarina Lazić, urednica književnog programa UK Parobrod.

-- Pročitajte i Ostrvo Koenovih: otac i sin (i svi mi) --

Gotovo vršnjak Elvisa Prislija, privučen poezijom i kompozicijama Boba Dilana, Koen je odlučio da postane muzičar, a tada je već uveliko, zahvaljujući svojim knjigama poezije i proze uživao ugled u književnim krugovima: “Uporedimo mitologije” (1956), “Kutija sa začinima Zemlje” (1961), “Cveće za Hitlera” (1964), “Paraziti raja” (1966), “Omiljena igra” ( 1963) i “Divni gubitnici” ( 1966.) Ugledni srpski pisci David Albahari i Vladislav Bajac prvi su u regionu prevodili Koenovu poeziju.

Libovic istražuje Koenova pisma, razgovora sa njegovim prijateljima, kolegama muzičarima, proučava obilje intervjua i tako rasvetljava koliko i na koji način je Koenovo izučavanje judaizma, hrišćanstva i zen-budizma odslikano u njegov umetnički izraz. Nije propustio da komentariše kolumnu iz Fajnenšl Tajmsa (januar, 2012) koja objašnjava kako je autor pesama “Hallelujah”, “Suzanne”, “Sister of Mercy”, “Bird on the Wire” i mnogih drugih, ne samo prorok muzike i reči, nego i arhetip neophodan postkriznoj kulturi.

-- Pročitajte i Leonard Koen u svetu divnih gubitnika --

“Kada Koen priđe mikrofonu na sceni, niko se ne smeje. Na njegovim koncertima imate isti osećaj kao da ste u crkvi ili sinagogi”, piše u uvodu ove knjige. U ranom detinjstvu, posle gubitka oca, ispod krošnji visokog bagremovog drveća, tamnog i nemog svedoka, Koen je u očevoj kravati, zakopao prvo što je napisao. “Možda čitavog života tragam za tom beleškom”, izjavio je Koen novinaru magazina Pipl 1980. godine.

Ključ za razumevaje celokupnog stvaralaštva Leonarda Koena nalazi se u drugom poglavlju ove knjige pod imenom “Duša Kanade”. Tokom jedne šetnje, tamo je opisan prvi susret mladog Koena, sa stihovima Federika Garsije Lorke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: