Mokranjčev jubilej u Beogradskoj filharmoniji

Beogradska filharmonija obeležava stogodišnjicu od smrti rodonačelnika srpske umetničke muzike Stevana Mokranjca, u petak, 21. novembra (Kolarac, 20h). Na svečanom otvaranju klasičnog ciklusa nastupiće Elena Baškirova, jedna od najvećih zvezda pijanizma današnjice, pod upravom dirigenta Vladimira Kulenovića.

Izvor: B92

Sreda, 19.11.2014.

13:48

Default images

Mokranjcu u čast biće izvedeno delo akademika Dejana Despića "Počasnica Stevanu Mokranjcu" i Konjovićeva simfonija u c-molu u kojoj se nalaze neke od najlepših tema iz Mokranjčevih rukoveti.

Čuvena pijanistkinja Elena Baškirova, prvi put nastupa sa Beogradskom filharmonijom, a predstaviće se interpretacijom Šumanovog klavirskog koncerta, jednog od najlepših koncerata komponovanih za ovaj instrument.

Mokranjčev opus bio je inspiracija generacijama srpskih kompozitora sve do današnjih dana. Tako je nastala i "Počasnica Stevanu Mokranjcu" za gudački orkestar istaknutog srpskog kompozitora, ali i muzičkog pisca, teoretičara i pedagoga Dejana Despića.

Kao svojevrstan omaž velikanu, autor je narodnu i Mokranjčevu tradiciju predstavio kroz instrumentalni žanr netipičan za Mokranjčevo stvaralaštvo pridodajući joj svoj umetnički senzibilitet.
Foto: BFH promo
Stvaralaštvo Petra Konjovića predstavljalo je logičan sled Mokranjčeve tradicije. Simfonija u c-molu, koju će izvesti Beogradska filharmonija po treći put u svojoj istoriji, upisana je u srpsku muzičku literature kao prva završena simfonija.

Konjovićeva opčinjenost Mokranjčevim Rukovetima je u bila očigledna u ovom, kao i u mnogim drugim njegovim ostvarenjima.

U repertoaru pijanistkinje Elene Baškirove nalaze se dela iz klasičnog i romantičnog perioda, ali i muzika 20. veka.

“Baškirova daje impresivan primer kao pijanistkinja koja elegantno oživljava svaki ton udahnjujući mu figurativni jezički izraz i životnu energiju“, pisao je Frankfurter algemajne cajtung o Eleni Baškirovoj, ćerci poznatog pijaniste Dmitrija Baškirova koga beogradska publika dobro poznaje.

Sledeći koncert iz Klasičnog ciklusa održaće se 5. decembra pod upravom dirigenta Alana Buribajeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: