Kustendorf u 25 najboljih svetskih filmskih festivala

Američki filmski časopis "Muvimejker" iz Kalifornije objavio je godišnju listu 25 svetskih filmskih festivala, koji su po mišljenju njihovog stručnog žirija najviše "kul", a na tom popisu "najčudnijih i najlepših proslava filmske umetnosti" nalazi se i Kustendorf.

Izvor: B92

Utorak, 18.11.2014.

18:58

Default images

"To je osećaj o kom svaki filmadžija sanja. Izlaziš sa projekcije svog novog filma na divnom mestu koje odiše osobenošću. Entuzijastični i inteligentni ljudi iz publike postavljaju ti bitna pitanja na koja nisi stigao da odgovoriš tokom seanse razgovora. Spušta se veče, i baš kako ti je rečeno, vremenske prilike u ovo doba godine su potpuno savršene. Neko ti dodaje piće. To je ona seksi programerka čiji si pogled pokušavao da uhvatiš čitave nedelje. Pita te da li ćeš večeras na žurku, ti potvrdno klimaš glavom dok ulazite u festivalsko vozilo. U tom trenutku shvataš da su glasine tačne: ovaj festival je kul", piše u tekstu objavljenom na sajtu i u štampanom izdanju časopisa.

Član redakcije "Muvimejkara", govoreći o Kustendorfu, jednom je rekao:

"Taj festival je definitivno najviše kul od svih na kojima sam ikada bio, zato što volim apsurd i harmonike, žestoka pića, čudnu hranu i mogu da tolerišem duvanski dim. Takođe, tu se prikazuju divni filmovi mladih autora, a slavni gosti su veoma pristupačni. Kustendorf je divno bizaran događaj".
Foto: kustendorf-filmandmusicfestival.org
Istočnoevropska bajkovita tvrđava autora Emira Kusturice, Drvengrad, svakog januara postaje istinska umetnička enklava, sa projekcijama iz prestižne međunarodne selekcije celovečernjih, kao i iz takmičarskog programa kratkih studentskih filmova, u predivnom i opuštenom okruženju, kaže se u tekstu.

Nesumnjivo sjajna kinematografija je zajednička osobina izabranih 25 festivala, kao i promišljeni, inspirativni razgovori i edukativni događaji. Tu je i volja za eksperimentisanjem sa nestandardnim programima i integrisanjem filma u alternativne prostore, ali i druge medije, kako tradicionalne tako i one najnovije.

Izvrstan festival je, u jednu ruku, privremeno uranjanje u magijski svet izmešten iz pravog života.

Najbolji među festivalima tokom cele godine doprinose zajednicama u kojima nastaju. Oni su predvodnici kreativnog, filmofilskog načina života, oni su deo sistema koji pumpa krv u žile istinski bogatog grada. Mnogi takvi festivali nalaze se na ovoj listi, kaže se u tekstu.

Na listi se nalaze različiti festivali iz svih delova sveta. Po uredništvu "Muvimejkera", "tu su veliki, sofisticirani, kosmopolitski događaji, kao i intimni regionalni festivali koji još nisu prerasli domaćinski ugođaj".

Pored Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf, na listi se nalaze i hongkonški filmski festival, tuluški festival Limijer, festival Jug - jugozapad koji se odvija u prestonici Teksasa - Ostinu, te festivali iz Trinidada i Tobaga, Kolumbije, Poljske, Kanade, Švedske, Irske i SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: