Kolaž-predstava za 20. rođendan Ister teatra

Nezavisna pozorišna trupa Ister teatar obeležiće 18. novembra na sceni Bitef teatra dve decenije rada izvođenjem predstave "Lista sumnjivih - retrospektiva 20".

Izvor: B92

Subota, 15.11.2014.

16:36

Default images

Performans je sačinjen od odabranih delova nekadašnjih predstava, postavljenih u novu poziciju, u novom vremenu, u novom značenju. Koncept, postavku, koreografiju i dramaturgiju potpisuje Ister teatar, a učestvuju igrači i glumci Anđelija Todorović, Danica Arapović, Jelena Jović, Isidora Stanišić, Čarni Đerić, Dušan Murić i Igor Filipović.

Autor muzike je Nenad Jelić, za izgled scene zadužen je Ljubimir Todorović, za dizajn programa, plakata i fotografije Aleksandar Milosavljević. To je prvi deo projekta obeležavanja jubileja, a drugi deo biće izložba u Kući legata u januaru iduće godine.

Kroz tematske sobe, izložba će dokumentima, fotografijom, muzikom, scenografijom i rekvizitom predstaviti dvadesetogodišnji rad trupe. Realizaciju projekta omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, a pomogli su Bitef teatar, Pozorište na Terazijama, UBUS i prijatelji Ister teatra.

Teatar koji nosi antičko ime reke Dunav osnovan je 1994. godine kao pozorišna trupa čiji se rad ogleda kroz istraživanje i povezivanje plesnih i dramskih tehnika izražavanja.

Nastao je kao potreba grupe profesionalnih pozorišnih umetnika da se izraze kroz, do tada, netipičan način rada u klasičnom teatru, kroz svakodnevni laboratorijsko-istraživački proces, preko kojeg se dolazi do autentičnog načina izražavanja.

Tokom postojanja trupa je ostala dosledna prvobitnoj ideji istraživačkog pozorišta savremenih tendencija. Teme kojima se Ister bavi, specifičnost pokreta i dramaturgija, stvorili su prepoznatljivu estetiku bez obzira na žanrovsku različitost njegovih projekata, predstava i performansa.

Tokom 20 godina Ister je izvodio predstave na različitim scenama u Beogradu, kao i u Novom Sadu, Pančevu, Smederevu, Zrenjaninu, Požarevcu, ali i na ulicama mnogih gradova. Učestvovao na brojnim festivalima u Srbiji, zatim u Podgorici, Puli, kao i u Milanu, Edinburgu, Bistrici i Jašiju (Rumunija), Gracu, Kairu, Bielefeldu (Nemačka), Sofiji...

Ister teatar je dobitnik nagrade Udruženja baletskih umetnika Srbije "Dimitrije Parlić" za 2008. godinu, za predstavu "Tri sestre ili Okolo naokolo Čehova". Za predstavu "Pustinja 2010" dobio je nagradu za najoriginalnije istraživanje jednog od segmenata pozorišnog jezika, na festivalu Infant u Novom Sadu, a za predstavu "Smoking Kills" nagradu za najbolju predstavu, tekst i izvođenje na Festivalu autorske monodrame 2010, zatim nagradu na Festivalu malih pozorišnih formi u Zemunu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: