Moskva: Vozite se metroom i čitajte knjige

Korisnici podzemne železnice u Moskvi imaju odnedavno pristup virtuelnoj biblioteci koja sadrži najeminentnija dela ruske literature XIX veka.

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.11.2014.

14:25

Default images

Foto: Tim Adams / Flickr.com

Prema pisanju francuskog lista Figaro, "Rat i mir" Lava Tolstoja, "Idiot" Fjodora Dostojevskog i "Galeb" Antona Čehova, samo su neka od remek-dela ruske književnosti koja su stavljena na raspolaganje 2,5 milijardi putnika koje godišnje preveze veličanstveni moskovski metro.

Uprava železnice i gradski oci došli su na ideju da otvore virtuelne biblioteke na najprometnijim stanicama. Putnici mogu besplatno da daunloduju na svoje smartfone i tablete omiljene ruske klasike.

Operacija je vrlo jednostavna: dovoljno je prisloniti numerički uređaj dvodimenzionalnom QR kodu na posteru postavljenom na vidnom mestu i prebaciti roman u memoriju.

Inicijativa je zasad praćena pozitivnim reakcijama Moskovljana. Projekat je još u fazi testiranja, ali ukoliko se ispostavi uspešnim, svih 195 stanica bi trebalo da dobije svoju virtuelnu biblioteku.

Moskovski metro je predmet velikog nacionalnog ponosa u Rusiji. Započet za vreme carističkog režima, zvanično je otvoren 1935. godine od kada je neprekidno proširivan. Njegova arhitektura i dizajn cenjeni su u istoj meri kao i glavni spomenici ruske prestonice, poput Kremlja i Crvenog trga, Puškinovog muzeja, Boljšoj teatra i Crkve sv. Vasilije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: