Klasici – bestseleri Sajma knjiga

Uz hit naslove i bestselere, dva najveća domaća izdavača - Laguna i Vulkan - svojim čitaocima ponudili su i odličan izbor klasika, kako svetskih tako i domaćih, što se na ovom Sajmu knjiga pokazalo kao odličan potez budući da su klasici među najtraženijim naslovima.

Izvor: Tanjug

Petak, 31.10.2014.

20:18

Default images

Urednik u Laguni Dejan Mihajlović rekao je Tanjugu da je Laguna pre nekoliko godina počela da izdaje klasike svetske književnosti.

Prvi koga je izdvojio je Ivo Andrić čije je pripovetke i novele Laguna objavila u devet knjiga a u jednoj četiri romana i te Andrićeve knjige idu, kaže Mihajlović, kao i trenutni hitovi.

Uz Andrića, tu su i klasici poput Šekspira i Kafke, savremeni pisci poput Vargasa Ljose, Herte Miler, Mo Jena, Gintera Grasa, Saramaga.

Kada je reč o domaćim autorima, Lagunine "perjanice" su Basara, Velikić, Arsenijević, Ivan Ivanji, Svetlana Velmar-Janković u čijoj zaostavštini je ostala u rukopisu memoarska knjiga "Prozraci 2" ("Prozrake" je Laguna objavila zajedno sa "Dorćolom") koju će uskoro objaviti.

Mihajlović je u klasike svetske književnosti ubrojao i arapsku Kama Sutru - knjigu "Mirisni vrt ljubavne stlasti" u vrhunskom prevodu Srpka Leštarića.

PR Vulkana Ivan Golušin podsetio je da je Vulkan prošle godine objavio "Jadnike" i "Anu Karenjinu" i pokazalo se da ih naši čitaoci vole i cene, toliko da je ceo tiraž "Jadnika" rasprodat.

Ove godine ediciju klasika proširili su i na francuske naslove, poput "Grofa Monte Krista" ali i naslove vezan e za filmove poput "Velikog Getsbija".

Kada je reč o domaćim klasicima, edicija je od ovogodišnjeg sajma obogaćena za kapitalna dela Milorada Pavića i Meše Selimovića.

"Tvrđava, Ostrvo, Derviš i smrt su među deset najprodavanijih naslova na štandu Vuklana", rekao je Golušin Tanjugu i ocenio da je to dokaz da čitaoci nisu zaboravili na klasike niti da su oni izašli iz mode.

Golušin je rekao i da su posle mnogo godina, a taman na 30. godišnjicu od izlaska "Hazarskog rečnika" na jednom mestu objavljena izabrana dela Pavića "Poslednja priča", a u zbirku je uvrštena i poslednja priča koju je Pavić napisao pred smrt.

Kao potvrdu da klasici ne izlaze iz mode, beogradskim Sajmom knjiga prošlo je više ljudi noseći Andrićeve romane u jednom tomu u izdanju Lagune i "Tri musketara" i "Ime ruže" u izdanju Vulkana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: