Čitanje je put ka društvu budućnosti

Na beogradskom Sajmu knjiga danas se održava školski dan, rezervisan za grupnu posetu đaka ovoj manifestaciji, a ministar prosvete Srđan Verbić rekao je da u Srbiji danas živi nešto više od 150.000 nepismenih osoba.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.10.2014.

15:59

Default images

"Bez obzira na to što je Srbija, kao i druge zemlje u Evropi, opismenila praktično celu populaciju, u Ministarstvu prosvete nismo zadovoljni jer mnogi građani koji se smatraju pismenim ovu veštinu zapravo ne koriste", rekao je Verbić na ovaranju tradicionalnog školskog dana na Sajmu knjiga.

Kako je rekao, diskutabilno je da li građane koji vrlo retko čitaju, možemo smatrati funkcionalno pismenim.

"Zadatak Ministarstva, ali i drugih društvenih činilaca jeste da podstaknemo sve te građane da se opismene na način koji im omogućava da se uklope u 21. vek. Put koji do toga jeste da neprekidno podstičemo, ukazujemo i učimo koliko je čitanje važno za svakog pojedinca kao i da je društvo koje čine pismeni, načitani i obrazovani građani - društvo budućnosti", poručio je Verbić đacima.

Istakavši da je čitanje osnov društvenog razvoja, Verbić je ukazao i da je čitanje temelj nacionalnog identiteta, ali i da otkriva nove kulture. On je deci ukazao na nesvakidašnji štand na sajmu, izlagački prostor NR Kine koji "poručuje koliko nepoznatog i uzbudljivog o jednoj kulturi možemo da otkrijemo samo kroz knjige.

Navodeći da čitanje podstiče i lični ravoj, Verbić je naglasio kako mnogobrojne studije pokazuju da čitanje podstiče razvoj rečnika, poboljšava pamćenje, pojačava koncentraciju i podstiče veštine analitickog mišljenja.

Studije mozga ukazuju da čitanje predstavlja mentalnu stimulaciju, kako kod dece tako i kod odraslih, rekao je on i preneo zapažanja da čitanje čak usporava razvoj Alchajmerove bolesti, demencije... Međutim, mimo svih tih naučnih zapažanja, čitanje pomaže da budemo bolji ljudi, rekao je on, dodajući da je čitanje zadovoljstvo.

"Postoje mnoge stvari koje čine život boljim, a ne koštaju mnogo. Sa knjigama je ta ekonomska računica vrlo jasna", poručio je Verbić. On je posetio i izlagače pretećih manifestacija Sajam knjiga, štandove na Sajmu opreme i sredstava za savremenu nastavu "Učila", kao i Sajam obrazovanja "Zvonce". đaci su sa svojim nastavnicma došli iz Kikinde, Bačke Palanke i drugih gradova u Vojvodini, zatim iz Niša i sa juga Srbije ali i iz Republike Srpske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: