Nezavršeni film Orsona Velsa uskoro u javnosti

Poslednji, nezavršeni film Orsona Velsa, "The Other Side of the Wind", verovatno najčuveniji nikad objavljeni film, mogao bi uskoro da bude prikazan.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.10.2014.

15:00

Default images

Njujork tajms objavio je danas da je produkcijska kuća iz Los Anđelesa Royal Road Entertainment, postigla dogovor o kupovini prava za taj film, a producenti planiraju da ga prikažu u vreme obelezavanja stogodišnjice od rođenja velikog režisera 6. maja.

Zbog komplikovane sudske borbe među nosiocima prava na to delo, među kojima je i Velsova ćerka Bitris Vels, 1,083 rolni filmskih traka bilo je blokirano u jednom skladištu predgrađa u Parizu uprkos brojnim pokušajima da se film završi, piše Njujork tajms.

U središtu radnje polubiografskog filma je reditelj, kojeg igra Džon Hjuston, u sporu sa establišmentom Holivuda zbog svog ambicioznog projekta. Vels je snimio film 1971, a montirao ga je i uporno radio na njemu do kraja života, 1985. godine.

Sniman je s malim budžetom, u gerila stilu, s glumcima koji su mu bili na raspolaganju od Arizone do Španije. Reditelj Piter Bogdanovič, koji glumi sebe u tom filmu, radiće na montiranju nezavršenog materijala, navodi se.

On je za Njujork tajms rekao da je spreman da ispuni obećanje koje je dao Velsu 1970. godine.

"Sasvim spontano, tokom jednog ručka, rekao mi je: 'Želim da mi obećaš da ćeš završiti film, ako se meni nešto desi'. Bio sam iznenađen i rekao sam: 'Ništa ti se neće desiti'", kazao je Bogdanovič. Za autore će sada biti izazov da slede jedinstveni Velsov stil i 45 minuta materijala koji je montirao.

"Sve što možemo da uradimo jeste da najbolje što možemo koristimo scenario, beleške i zapise koje je ostavio", rekao je Bogdanovič. U filmu se pojavljuju i glumci Suzan Strazberg, Lili Palmer i Denis Hoper.

Vels je tokom karijere uvek imao velike probleme s velikim holivudskim studijima, pogotovo kada je bila u pitanju montaža i koačna verzija filma. Najpoznatiji je kao reditelj "Građanina Kejna", koji se smatra jednimm od najboljih filmova ikada snimljenih, kao i po "Veličanstvenim Ambersonovima", "Semenu zla" i "Ponoćnim zvonima".

Igrao je u većini svojih filmova, a poznat je i po ulozi u "Trećem čoveku" Kerola Rida. Igrao je i u jugoslovenskom partizanskom spektaklu "Neretva" Veljka Bulajića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: