"Plastika" Stevana Koprivice u UK "Vuk Karadžić"

Novi komad Stevana Koprivice "Plastika", u produkciji "FaVi teatra", biće premijerno izveden 11. novembra u Ustanovi kulture "Vuk Karadžić", najavio je danas na konferenciji za novinare producent Bata Karadžić.

Izvor: B92

Sreda, 29.10.2014.

19:47

Default images

Uloge igraju glumice Narodnog pozorišta u Beogradu Nela Mihailović i Suzana Petričević, koja i režira predstavu u spoju komedije i drame iz savremenog života. U ime privatne producentske kuće "FaVi teatar", koja već godinama izvodi svoje predstave u "Vuku", Karadžić je poželeo uspeh novom v.d. direktoru te ustanove Svetislavu Gonciću u nastojanju da vrati UK "Vuk" na mesto koje mu je pre krize pripadalo u kulturi Beograda.

Što se tiče saradnje sa Koprivicom, podsetio je na niz njegovih tekstova koji su dugo i uspešno igrani u produkciji "FaVi-ja", među kojima je najveći hit "Pevaj brate".

Popularni autor izjavio je da su to mahom namenski komadi, ali da je ponosan na njih, jer nije lako pisati male dramske forme u kojima sve mora da se kaže na suženom prostoru, a tokom godina "nakupilo" ih se toliko da bi već mogao da objavi knjigu jednočinki.

Koprivica je napomenuo da su ga na početku karijere kritikovali da ne ume da napiše ženske likove, a on se "zainatio" i iz toga je nastao "Bokeški D-mol" za koji je Jelena Đokić dobila Sterijinu nagradu. Usledile su "Tre sorele" sa tri jaka ženska karaktera. "Plastiku" je, kako je rekao, pisao namenski za dve dobre glumice, "a draž je što likovi nisu stereotipi - ni domaćice, ni heroine, ni paćenice ni splavaruše".

"Ti klišei degradiraju žene. Ja cenim pobunu i ovo je komad o ženama koje su se pobunile, ne pristajući na konvencije. One su fajteri, imaju izražen stav i odupiru se stereotipima", kazao je pisac.

Likovi su jedna uspešna žena, udovica i jedna novinarka, obe u srednjim godinama. Sreću se u teretani u koju idu dok čekaju plastičnu operaciju u nameri da se "prepakuju" i bar još jednom pokušaju nešto u životu.

"Dva dijametralno suprotna karaktera, dve naizgled obične, ali uzbudljive sudbine kroz koje se prelamaju smešne i bolne odrednice vremena u kojem živimo, sučeliće se na spravama za korekciju tela i duše. Ishod njihovog susreta je neizvestan, kao i naši životi uostalom", navodi se u programu predstave.

Suzana Petričević je izjavila da je ponosna što je Koprivica pisao baš za nju i njenu snahu Nelu Mihailović, udatu za njenog brata, kompozitora Vladimira Petričevića. "Tekst me je ganuo, obradovao i inspirisao da se oprobam u režiji. Vladimir nam je napisao muziku. Radili smo u lepoj porodičnoj harmoniji", istakla je ona.

Pre beogradske premijere "Plastika" će početkom novembra biti izvedena u Batočini i Smederevu. Reprize u "Vuku" su 14. i 28. novembra, a slede gostovanja što je stalna praksa "FaVi teatra".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: