Počeo 15. međunarodni Džez festival u Kragujevcu

U Kragujevcu je počeo 15. međunarodni Džes festival (Jazz Fest) na kojem će do 27. oktobra nastupiti najveća imena evropske i svetske džez scene.

Izvor: Tanjug

Petak, 24.10.2014.

20:54

Default images

Festival se održava u Knjaževsko-srpskom teatru, a otvorio ga je "Volfgang Pušnig trio".

Volfgang Pušnig, profesor na bečkom Univerzitetu, jedan od najuticajnijih evropskih džez muzičara, koji je zajedno sa Džon Sasom na tubi i Reinhart Vinklerom na bubnjevima udružio svoja iskustva, znanja i umeća.

Prve večeri festivala nastupiće i Jakob Anderškov, najtalentovaniji danski džez umetnik današnjice, višestruko nagrađivani pijanista i kompozitor. Anderškov je ujedinio svetsku kritiku u oceni da njegov rad predstavlja izuzetan glas savremene muzičke scene.

On će na Džez festu u Kragujevcu u drušštvu gudačkog trija i perkusioniste predstaviti svoj 16. album "Strings, Percussion&Piano" koji mešavinom klasične muzike i džeza određuje potpuno novi pravac.

Nastupiće sa Kristin Prin na violini, Mete Brandtom na violi, Ainom Jutiliainen na violončelu i bubnjarem i perkusionistom, Peterom Nilsonom.

Organizator Džez festa je agencija "Rekreativno", a direktor i selektor festivala Gordan Matić ranije je izjavio da se u proteklih godina održavanja nijedan bend nije ponovio na bini.

"Džez fest u Kragujevcu prepoznat je od strane mnogih institucija kulture kao najznačajniji muzički događaj u centralnoj Srbiji", rekao je Matić.

U okviru festivala predviđena je i izložba plakata svih prethodnih festivala, a u subotu u podne, u okviru edukativnog dela, Maks Kočetov održaće besplatnu radionicu saksofona.

Pokrovitelji 15. Džez festivala su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Skupština grada Kragujevca, kao i Austrijski kulturni forum i Gete Institut.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: